Kome je u interesu da se kroz knjigu Amine Wadud poturaju devijantne ideje muslimanima BiH

6071

Priredio: Ernas Pašalić, prof.

Danas je u Sarajevu promovisana knjiga  “Kur'an i žene – ponovljeno čitanje svetog teksta iz ženske perspektive”, autorice Amine Muhsin-Wadud u prijevodu Zilke Spahić-Šiljak i Đermane Šeta. Promociji knjige prisustvovao je i prof. dr. Enes Karić.

U vijesti o održanoj promociji koju je od portala klix.ba prenio internet portal Islamske zajednice u BiH navedeno je kako knjiga ima za cilj emancipaciju muslimanke šaljući poruku Kur'ana kao osloboditelja čovječanstva a posebno žene. Knjiga je objavljena u izdanju TPO-a (Transkulturalna psihosocijalna obrazovna fondacija), a njeno izdavanje na bosanskom jeziku podržala je američka ambasada u BiH.

Ko je Amina Muhsin-Wadud?

Postala je planetarno poznata po svojim skandaloznim nastupima. Skandaloznim, jer njeni nastupi udaraju u sami islamski poredak. Prvo čime je privukla pažnju muslimanskog svijeta bilo je njeno predvođenje džuma-namaza 1994. godine u Južnoj Africi. Sljedeći skandal je bio miješanje muškaraca i žena u džematu tokom zajedničkog klanjanja namaza. Wadud je pokušala takav namaz, prvo, klanjati u džamiji, odbijene su joj molbe da bi prostor za svoju predstavu našla u jednoj crkvi.

Wadud zbog svojih ispada, kojima udara u islamski poredak, nije nimalo poželjan gost u muslimanskim zemljama. Tako je prošle godine trebala održati predavanje na temu „Rod i reforma u islamu“ na jednom islamskom fakultetu u Indiji. Policija je otkazala takvo predavanje zbog žestokih reakcija muslimana na njen dolazak. Muslimanski džemati Indije poručili su Wadud da im ne treba neko koga podržava američka vlada i ko napada islamski poredak. Dok su je neki modernisti među muslimanima pohvalili, jedan od najglasnijih u osudi njenog postupka bio je i dr. Jusuf El-Karadavi koji je na Al-Jazeera kanalu njen postupak okarakterisao kao neislamski i heretički. Kasnije je Wadud proputovala svijet gdje je različitim skupinama predvodila namaz u miješanom džematu.

Amina Wadud uživa veliku podršku američkih institucija kroz finansiranje njenog rada i pomoći u izdavanju njenih knjiga. To se pokazalo i u slučaju Bosne i Hercegovine gdje američka ambasada finansira prevođenje i izdavanje njene knjige.

Amina Wadud je poznata i po svojoj podršci pederskim grupama u borbi za njihova prava.

Pitamo se kome je u interesu da se među muslimanima BiH šire devijantne ideje kakve zastupa Wadud?