Kosovo je Švicarska: Đerdan i Granit

2036

Piše: Kemal Baković

Cijeli svijet trese fudbalska groznica, a na našem dragom Balkanu, fudbal je puno više od igre. Na ovom prelijepom komadu zemlje mnogo toga nije isto kao u ostatku svijeta.
Riječ đerdan je turskog porijekla a znači vrat ili guša. Kod nas ona ima puno ljepše značenje-biserna ogrlica. Riječ granit je latinskog porijekla i znači čvrsto i jako. Jednoj jakoj vrsti kamena dato je ime granit. E kakve veze sad imaju Balkan, granit i đerdan.

Na Kosovu muslimani svojoj djeci nerijetko nadijevaju imena kakva se ne mogu naći nigdje drugo u muslimanskom svijetu. Tako ćete samo na Kosovu čuti da se neko zove Granit ili Đerdan. Najpoznatiji Đerdan ovih dana je iz porodice Šaćiri, onaj koji je u dresu Švicarske na Svjetskom prvenstvu u fudbalu koje se igra u Rusiji, zabio prelijep gol reprezentaciji Srbije. A onda im prepleo prste aludirajući na simbol albanskoga orla. To isto, samo desetak minuta prije Đerdana, uradio je najpoznatiji Granit iz porodice Džaka. Osim što igraju u istoj reprezentaciji, ova dva fudbalera i njihove porodice vode zajedničko porijeklo, sa Kosova i preživjele su sličnu sudbinu. Maltertirane su od strane Srba, zatvarane i prebijane a na kraju su im popaljene kuće. Jedva su izvukli žive glave našavši utočište u Švicarskoj.
Iako se u Srbiji često čuje parola : ,Kosovo je Srbija’,niti jedan Kosovar u toj zemlji nije dobrodošao. Niti jedan npr. danas ne igra za srbijansku reprezentaciju. Dok za Švicarsku ponosno igraju četvorica Kosovara. S druge strane, niti jedan Albanac više ne voli Srbiju. Stariji se sjećaju koliko je kosovskih fudbalera nosilo dresove srbijanskih klubova. Neki dan je eto umro legendarni Fadilj Vokri, dugogodišnji fudbaler beogradskog Partizana. Zašto je Fadilj igrao a Granit ne može i ne želi igrati u Srbiji?

Znamo da je Kosovo godinama bilo pokrajina Srbije. A znamo i da je Srbija godinama tlačila to Kosovo. I dan danas to radi. Željeli bi da je njihovo Kosovo a ne žele Kosovare – Albance. E upravo zbog te politike ni Albanci ne vole Srbiju. A vole, recimo Švicarsku, koja ih ne smatra ni glupim ni primitivnim nego im daje priliku da žive normalno kao i svi ostali. Zamislite kako bi se osjećao Đerdan Šaćiri da danas igra za Srbiju i da mora pjevati : Bože spasi, Bože hrani, srpski narod, srpski rod. Dok mu u publici sjedi grupa navijača na čijim majicama se smiješe ratni zločinci.
Zato je Kosovo moralo postati nezavisna država. Zato Kosovo nikad neće biti Srbija. A zato ce najvjerovatnije i stanovnici Sandžaka morati ozbiljno poraditi, makar, na autonomiji svoje pokrajine jer odavno se u Srbiji Bošnjaci ne osjećaju kao svoji na svome. Dugo već traje tortura nad Bošnjacima Sandžaka.
Da bi se stanje u toj zemlji popravilo, Srbija mora promijeniti politiku prema manjinama, posebno prema Abancima i Bošnjacima.