Kuvajt u UN-u pozvao na poštivanje jedinstva Bosne i Hercegovine i njezinog teritorijalnog integriteta

1010

Kuvajt je potvrdio važnost poštivanja jedinstva, stabilnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kao i poštivanje državnog ustava i svih odredbi sudskih vlasti od strane svih stranaka. To je, na sastanku Vijeća sigurnosti o Bosni i Hercegovini u utorak navečer, rekao stalni predstavnik Kuvajta u Ujedinjenim nacijama, ambasador Mansour Al-Otaibi. Al-

Otaibi je pozvao sve strane u Bosni i Hercegovini da se pridruže naporima za provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir i da poštuju mandat visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu prema Aneksu X Konvencije i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti.

Al-Otaibi je pohvalio nastojanja da se održi stabilnost u Bosni i Hercegovini i jedinstvo u svim njezinim etničkim i kulturnim odrednicima, te izrazio zahvalnost na važnoj ulozi stabilizacijskih snaga (SFOR-a) u Bosni i Hercegovini u ostvarivanju tog cilja. Al-Otaibi je pozdravio jednoglasno usvajanje rezolucije 2443 od strane Vijeća sigurnosti “koja šalje snažnu poruku međunarodne zajednice građanima Bosne i Hercegovine da smo predani u očuvanju sigurnosti i stabilnosti i da smo odlučni nastaviti pružati im potrebnu podršku kako bi ojačali njihov suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet”.

Istakao je da je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, i nakon više od dva desetljeća od njegovog potpisivanja, ostao kamen temeljac za institucionalnu stabilnost i čvrst osnov za održivi mir. Al-Otaibi je izrazio zabrinutost zbog nastavka eskalacije huškačkog govora i izjava o podjeli BiH, pozivajući sve političke vođe da bezuslovno podrže nacionalne interese građana Bosne i Hercegovine i da se izdignu iznad uskih političkih i etničkih interesa.
Al-Otaibi je pozvao sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da se uključe u konstruktivno implementiranje rezultata izbora održanih 7. oktobra, 2018., uključujući i formiranje vlade što je prije moguće.

On je naglasio potrebu intenziviranja napora na usvajanju novih zakona od strane Parlamenta kako bi se izbjeglo ostavljanje pravosuđa bez potrebnih alata za borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma i sprečavanja ekstremizma, koji predstavljaju direktnu prijetnju vladavini prava i ometaju napore za postizanje ekonomskog i društvenog razvoja i napore za integraciju u Evropsku uniju.

Al-Otaibi je potvrdio punu podršku Uredu visokog predstavnika kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti i pozvao visokog predstavnika na intenziviranje napora za potpuno provedbu plana. On je izrazio zabrinutost zbog povećanja broja izbjeglica i migranata koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu od početka godine, dostigavši oko 18 hiljada do oktobra u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo 758 izbjeglica i migranata.