Marokanski kralj pomilovao novinarku zatvorenu zbog ilegalnog pobačaja i vanbračnih spolnih odnosa; Pomilovani i njezin zaručnik i medicinska ekipa

157

Marokanski kralj pomilovao je novinarku Hajar Raissouni, nedavno osuđenu na godinu dana zatvora zbog “ilegalnog pobačaja” i vanbračnih spolnih odnosa, objavilo je u srijedu ministarstvo pravosuđa.

Osim 28-godišnje novinarke pomilovani su i njen zaručnik te medicinska ekipa koja je također bila uhapšena kada i par.
Svi će biti pomilovani za nekoliko sati, rekao je vladin izvor za agenciju AFP.

Pomilovanje je potaknuto suosjećanjem i brigom marokanskog kralja “za budućnost dvoje mladih ljudi koji planiraju imati obitelj u skladu s vjerskim propisima i zakonom, unatoč počinjenoj pogrešci”, navodi ministarstvo u sopćenju.

Vladin izvor rekao je da je kralj odluku o pomilovanju donio ne ulazeći u raspravu o tom pitanju koja se vodi u Maroku i u koju su se se “nažalost, uključili pojedini stranci, intelektualci, mediji i nevladina udruženja”.

Novinarka i njen zaručnik bili su osuđeni na jednogodišnje kazne zatvora, a ginekolog na dvije godine, te anesteziolog i sekretarica na godinu i osam mjeseci zatvora uvjetno.

Te su presude izazvale niz oštrih reakcija na društvenim mrežama i u medijima u Maroku i inostranstvu, s ogorčenim kritikama na stanje individualnih sloboda u kraljevini Maroko.

Ove sedmice objavljen je manifest s potpisom 10.000 osoba koje traže ukidanje “zakona koji ubijaju slobode”, a na temelju kojeg se na zatvorsku kaznu osuđuju osobe zbog vanbračnog seksa, zbog preljuba i pobačaja.

U potezu bez presedana u Maroku, potpisnici manifesta nazvanog “izvan zakona” tvrde da su oni već kršili “staromodne zakone svoje zemlje o ćudoređu i pobačaju”.

Nekoliko nevladinih udruženja za ljudska prava pozvalo je zakonodavce da depenaliziraju vanbračne spolne odnose, pobačaj, homoseksualnost, ali i nepoštivanje posta u vrijeme mjeseca ramazana, za što su zapriječene zakonske kazne.