Milorad Dodik odbio susret sa austrijskim ambasadorom

843

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbio je susret sa austrijskim ambasadorom Martinom Pamerom.

“Svojim pristrasnim nastupima veoma često ste izlazili iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja i time nas udaljavali od željene saradnje sa državom koju izuzetno poštujemo i sa kojom smo htjeli da sarađujemo”, istakao je Milorad Dodik u pismu upućenom Pameru nakon što je austrijski diplomata zatražio sastanak sa njim.

Dodik je u pismu naveo da Republika Srpska i on lično imaju veliko poštovanje za državu Austriju i godinama su činili sve da imaju dobru saradnju, zasnovanu na uzajamnom poštovanju.

“Svojim djelovanjem i javnim istupima grubo ste se miješali u unutrašnja pitanja u BiH, otvoreno favorizujući određene, po pravilu bošnjačke politike u BiH, čime ste svoju državu lišili objektivnog uticaja u BiH”, naglašava se u pismu.

Dodik je još podsjetio je da je austrijski ambasador prije nekoliko mjeseci učestvovao u neobjašnjivom skandalu u Trebinju, kada je grubo i bahato napao grupu penzionera, koja mu nije dozvolila da ih fotografiše, da bi nakon toga obmanjivao javnost da je napadnuti.

“Da li ste razmišljali kakvu štetu ste nanijeli i Republici Srpskoj i srpskom narodu kreirajući izmišljotinu o navodnom napadu na jednog diplomatu”, upitao je Dodik u pismu upućenom Pameru.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da je austrijski diplomata otvoreno i nekritički iskazivao podršku visokom predstavniku u BiH, koji je takođe izlazio iz okvira prihvatljivog ponašanja i kršio odredbe međunarodnog sporazuma i međunarodnog prava.

“Ovo su samo neki od razloga zbog kojih sam prisiljen da odbijem susret sa Vama, a po dolasku na dužnost srpskog člana Predsjedništva BiH o Vašem radu u Sarajevu upoznaću sve relevante državne organe Austrije, poručiop je na kraju Milorad Dodik.