Mitropolit Mihailo: Ovo ni zvijeri ne rade

2250

Mitropolit crnogorski Mihailo, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), bio je danas među brojnim delegacijama iz zemlje i svijeta koje su odale počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Skrušeno i s bolnim utiscima, položio je ljiljan na spomen-obilježje u Potočarima, prisjećajući se ubijenih prije 23. godine.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba 80-godišnji mitropolit Mihailo, poznat po rečenici da “bez suživota nema života”, podsjeća da je Srebrenicu prvi put posjetio 2005. godine.

Tako je posao prvi pravoslavnim velikodostojnik koji je posjetio mjesto najstrašnijeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

“Prvi put sam bio 2005. godine i došao sam ponovo. Došao sam da se poklonim ljudima koji su ovdje izginuli, na pravdi Boga. Po meni, to je najveći genocid u Evropi jer je na jednom mjestu za pet dana ubijeno 7 do 8 hiljada ljudi. To ljudi ne rade, a bogami to nema ni u carstvu životinja! Ja se nadam da će oni koji su odgovorni, kao i oni koji tek trebaju biti razotkriveni, doći pred sud pravde. Nadam se da ću imati snage da dolazim i u narednim godinama”, kazao nam je mitropolit Mihailo.

(Radisarajevo.ba/Vijesti.ba)