Musa ibn Nusajr i Tarik ibn Zijad zajedno nastavljaju osvajanje Endelusa

2404

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić
Ubrzo se potvrdilo da je Musaov prelazak preko mora predstavljao ispravan potez. I u Endelusu se događalo isto što i Ukbeu ibn Nafi'ju, Musaovom prethodniku u sjevernoj Africi. Nakon što se Tarik s vojskom upustio duboko u teritoriju Endelusa, ugovor sa njim su prekidali gradovi koji su mu ostali iza leđa. Pobunili bi se protiv islamske vlasti i protjerali vojne posade koje je Tarik ostavljao u tim gradovima.
Sva Tarikova vojska je brojala dvije hiljade ljudi. Nakon što bi osvojio neko mjesto, ostavljao je u njemu od 100 do 200 vojnika koji su trebali održavati kontrolu.
Muslimani su se u Endelusu pridržavali veoma važnoga pravila islama: ”Nema prisile u vjeru”. Zhvaljujući tom kur'anskom pravilu, poštovali su ljudska prava stanovnika Endelusa i dozvolili im da ostanu u svojoj vjeri.
Uviđajući da su se osvajači prema njima postavili liberalno i da ih kontrolira mali broj vojnika, stanovnici tih gradova su se dizali na oružje. Toliko su držali do svoje časti da su prekidali potpisane ugovore i gradove vraćali pod svoju vlast.
Musa ibn Nusajr je ponovo zauzeo gradove na jugu, pa krenuo u pomoć Tariku. Uputio se prema Karmoni, gdje su se grupirali Goti, i opkolio grad. Shvatio je da je teško osvojiti Karmonu. Ali iskusni ratnik je primjenio drugu strategiju. Poslao je grupu Hulianovih stanovnika iz Septe. Oni su zatražili utočište u tvrđavi i objasnili da su ih protjerali muslimani. Goti su im otvorili kapije, a oni su ih iza sebe ostavili otvorene. Kroz njih su ušli muslimani i tako osvojili Karmonu.
Sevilja, glavni grad Endelusa, koji je prije osvojio Tarik ibn Zijad, ponovo se pobunila protiv islamske vlasti. Musa ibn Nusajr se uputio tamo, opkolio Sevilju, mjesecima je držao u opsadi i uspio je osvojiti. Gotska vojska je pobjegla u grad Badž.
Mnoštvo Gota se sakupilo u mjestu Merida, sjeverno od Kordove, na putu prema Toledu. Time su presjekli put između Musaa ibn Nusjra i Tarika ibn Zijada, a i u međuvremenu je i grad Elfent otkazao poslušnost novoj vlasti.
Musa ibn Nusajr pristupa razradi taktike. Naređuje da se napravi oklopno vozilo od drveta. Obloženo nakvašenim kožama, izgledalo je kao toranj. Nije se moglo zapaliti, a strijele nisu mogle prodrijeti unutra. Iza ”tornja” su bili vojnici i gurali ga ispred sebe. Tako su stigli do jedne od gradskih kula i počeli uništaviti grede na kojima je bila kula. Goti iz tvrđave su ih napali i poubijali. Ta kula je nazvana Šehidskom kulom.
Musa nije odstupao dok nije osvojio Elfent.
Kad su za to saznali oni Goti koji su bili okupljeni u Meridi, zatražili su primirje.
Primirje je potpisano na Ramazanski bajram 94. godine.
Ali, Sevilja se buni i po treći put…
Musa ibn Nusajr se upućuje prema Talaveri, provinciji zapadno od Toleda. Obaviješten o tome, Tarik ibn Zijad je s vojskom krenuo na put dug 150 kilometara. Sreli su se u mjestu Teitar. To je njihov prvi susret otkako je Musa ibn Nusajr došao u Endelus.
Prenosi se da je Musa ukorio Tarika zbog brzog osvajanja Endelusa i zalaska duboko na teritoriju nepoznate zemlje.
Tarik je prihvatio prijekor: ”Ja sam tvoj sluga i jedan od tvojih vojskovođa. Tebi pripada zasluga za ono što sam osvojio u Endelusu!”
Ujedinjene, vojska kreću prema Toledu, a Tarik predvodi prethodnicu. Išli su putem preko Sijere, prema Salamanki, zatim Volmuzu i Palmeirasu. U blizini toga grada je došlo do žestokog okršaja između muslimanske i gotske vojske, na čijem je čelu bio Roderik Drugi.
Bitka je vođena u septembru 713. godine. Goti su pretrpjeli težak poraz, a ubijen je i taj njihov vojskovođa. Gotski vojnici su odnijeli njegovo tijelo u grad Viteo i tu ga ukopali.
Musa i Tarik pobjedonosno ulaze u Toledo. Tarik sav ratni plijen iz Toleda predaje Musau, a Musa izdaje naredbu, da se u gotskim kovačnicama kuje zlatni i bronzani novac. Novac mu je trebao da bi vojnicima mogao davati plaće.
Bilo je još previranja, ustanaka i pobuna. Trajali su sve do kraja 94. godine. Tada su muslimani uspjeli ustabiliti, a zatim i učvrstiti vlast.
(Nastaviće se)

I ashab Allahovog Poslanika, s.a.v.s., među osvajačima Endelusa

Musa ibn Nusajr, njemu pripadaju najveće zasluge za osvajanje Endelusa