Na Ahiret preselio bivši predsjednik Egipta Mohamed Morsi

2305

Bivši predsjednik Egipta Mohamed Morsi preminuo je nakon što se pojavio na sudu, objavili su državni mediji.

Državna televizija izvijestila je da je Morsiju pozlilo nakon sesije na sudu, te da je brzo preminuo.

Morsi je prvi demokratski izabran za predsjednika Egipta nakon Arapskog proljeća 2011. godine, kojim je okončana 30-godišnja vladavina Hosnija Mubaraka.

No, u julu 2013. godine je svrgnut sa vlasti nakon masovnih protesta i vojnog udara koji je vodio sadašnji predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi.

Odslužio je jednu od četri godine zatvorske kazne.

Privremena egipatska vlada krajem 2013. godine je proglasila Muslimansku braću, organizaciju kojoj je Morsi pripadao, terorističkom, te je zabranila sve njene aktivnosti.

Od svrgavanja Morsija, na hiljade članova Muslimanske braće završilo je iza rešetaka, a stotine ih je osuđeno na smrtne kazne dok se sam Morsi suočio sa mnogobrojnim optužnicama.

Ukinuta smrtna kazna
Sud u Egiptu je krajem 2015. godine Morsiju potvrdio smrtnu kaznu, na koju je osuđen s desecima drugih ljudi, zbog masovnog bijega iz zatvora tokom revolucije 2011.

U oktobru sljedeće godine, egipatski sud mu je izrekao još jednu kaznu, dvadesetogodišnju, što je bila prva pravosnažna presuda prema optužnici koja ga tereti za ubistvo demonstranata tokom 2012. godine.

U novembru 2016., egipatski Kasacioni Morsiju je ukinuo smrtnu kaznu, te naložio ponavljanje suđenja.

Morsi se suočavao i sa krivičnom odgovornosti koja obuhvata “odavanje državnih tajni Kataru, udruživanje sa palestinskom grupom Hamas i organiziranje bijega iz zatvora tokom 2011. godine”.

U oktobru 2018. osuđen je na još jednu kaznu, trogodišnju zatvorsku i 60.000 dolara zbog vrijeđanja sudije.

Mursi se tada već nalazio u zatvoru, jer je osuđen na kaznu zatvora u drugim slučajevima.

Izvor: Al Jazeera