Najvažniji punkt iranskih špijuna u BiH je Institut Ibn Sina u Sarajevu

3129

Domaće sigurnosne službe objavile su ovih dana informacije u domaćim medijima o djelovanju iranskih obavještajaca u Bosni i Hercegovini. U spomenutom ivještaju navode se konkretna imena iranskih špijuna koji se kreću po Bosni i Hercegovini. ” Prisustvo pripadnika iranske tajne obavještajne službe u BiH pojačano je od početka septembra, kao i aktivnosti iranskih službenika i diplomata. U posljednjih mjesec i po lica povezana sa iranskom obavještajnom službom najviše kontaktiraju predstavnike nevladinog sektora, kaže sagovornik blizak sigurnosnim agencijama”, navode Glas Srpske i Dnevni avaz.
” Posljednjih mjeseci saradnici te službe učestalo prelaze granicu. Mnogi od njih koriste identifikaciona dokumenta BiH, Libana, Iraka, Turske, Sirije i Izraela, koje dobiju preko Hamasa i Palestinske uprave u Gazi. Posebno jeinteresantan šef iranske obavještajne službe koji radi pri iranskom Ministarstvu bezbjednosti i informisanja (MOIS) Abolghasem Parhizkar, koji ima diplomatski pasoš i koji je ove godine dva puta dolazio u BiH. Druga obavještajna služba je Iranska revolucionarna garda (IRGC), koja je takođe aktivna u BiH i čije se vojno-obavještajno prisustvo ogleda u radu njihovih ljudi kao uglednih profesora, naučnika i kulturnih radnika.
Na diplomatski pasoš u BiH ulaze Nasrolah Pezhmafar i Mohamad Mahdi Fadakar Davrani, a na službeni Vahid Hozouri i Sorouh Jusefi. Prilikom kontrola posebna pažnja obraćana je na jednog sumnjivog “diplomatu” koji je došao u Sarajevo, a koji je prije toga boravio u Tajlandu, Indiji i Gruziji, gdje su ranije izvedeni teroristički napadi”, dodaje izvor iz sigurnosnih agencija.
Naglašava da je zbog sumnjivih identiteta pod posebnom pažnjom bilo više lica koja su posljednjih mjeseci na diplomatske i građanske pasoše u nekoliko navrata letjeli na relacijama Istanbul – Sarajevo, Beč – Sarajevo, i obrnuto.
Na kraju izvještaja iz Glasa Srpske i Avaza navodi se zaključak. ” Najvažniji punktovi Iranske revolucionarne garde u BiH su naučnoistraživački institut “Ibn Sina” i Persijsko-bosanski koledž koji je otvoren 1999. godine u Ilijašu”.