Najveća povijesna nesreća Sanskog Mosta nakon rata zove se Asim Kamber

Najveća povijesna nesreća Sanskog Mosta nakon rata ogrnuta u plašt politike lobomotiziranja i razaranja ovog grada u svim njegovim aspektima, zove se imenom i prezimenom čovjeka koji je osmislio i proveo čin uklanjanja generala i načelnika Mehmeda Alagića sa javne scene.

4787

Piše: Ramiz Hodžić

Šta danas Krajina misli o SDA stranci pokazala je na lokalnim izborima prošle godine. I dok se vrh stranke bakće unutarstranačkim podjelama, udarima iz vana, izdajama od strane koalicionih partnera, kontinuiranom Dodikovom i Čovićevom manipulatorskom politkom, ne vidi ili ne želi da vidi šta se dešava u njenim infrastrukturama na području Krajine. U ovom tekstu vam ekskluzivno otkrivamo ko uništava SDA stranku u Krajini, zbog koga Krajišnici u sve većem broju napuštaju Krajinu, ko završava ono što Hamdija Lipovača nije uspio i ko gospodari Krajinom iz sjene?

Na proteklim lokalnim izborima SDA je u nekim krajevima BiH doživjela popriličan fijasko koji se najviše osjetio u Krajini, za koju se mislilo da će posljednja napustiti SDA. Naime, Krajina je SDA stranici bila bastion i godinama prostor za popravljanje izbornih rezultata i namirivanja glasova za predsjednički nivo. Upravo ta ista Krajina je natjerana da odreaguje prema SDA stranici tako što ju je dovela do gubljenja pozicije načelnika u svim gradovima izuzev Sanskog Mosta, gdje je izbornim inžinjeringom, bolje reći, prevarom uspijela da pobijedi. Oni koji vode SDA u BiH su se morali dobro zapitati šta bi sa Krajinom? Već su morali na upaljeni alarm na lokalnim izborima reagovati i spasiti SDA u Krajini!  Već su morali reagovati da ne bude prekasno, jer izgubiti sve načelničke pozicije govori nam da je u SDA u Krajini nešto truhlo i da se SDA ovdje nalazi u velikim  problemima!

Bez imalo dileme, jedan od najvećih problema Unsko – sanskog kantona, ali i same SDA zove se Asim Kamber! Upravo je on najveći krivac zbog čega se Krajišnici masovno okreću od SDA. Riječ je o čovjeku koji se hvali gebelsovskim i  makijavelističkim metodama u radu, čovjeku koji se koristi ucjenama, strahom, prevarama, spletkama, lažima (poput one o useljavanju i zapošljavanju u Sanskom Mostu), čovjeku koji nema nikakve ideološke matrice SDA, čovjeku koji je zalutao u SDA, jer ideje koje baštini SDA nemaju nikakve korelacije s njim!

O svemu ovome ponajbolje znaju Sanjani, ali sve više i Unsko – sanski kanton, jer Kamber nije više samo problem  Sanjana, zapravo on se sada iživljava na svim Krajišnicima, mada je sve počelo  u Sanskom Mostu.

Prvi na udaru Asima Kambera i njegovog plana da zagospodari Sanom bio je legendarni heroj rahmetli general Mehmed Alagić, insan čijem junaštvu svjedoči cijela Bosna! U Krajini se tada pričalo da ga je Asim Kamber dotukao i što bi se u narodu kazalo „pomogao mu da umre“. Iz toga perioda, kao vrhunac bizarnosti, ostala je upamćena Kamberova izjava kako mu je “Alagić ukrao cirkular iz šupe”, dok je punio pričom da je Mehmed Alagić „kao političar i načelnik općine – par ekselans kriminalac i prevarant svjetskog glasa“.  Kada je lažima, spletkama i manipulacijama uspio da „naudi“ rahmetli generalu Alagiću, onako slavodobitnički, sarkastično, licemjerno i ironično je izjavio  u listu “Ljiljan”, u uniformi Hrvatske vojske: “Ja, Asim Kamber, hrvatski bojovnik, srušio sam generala Alagića.”To mu  mnoge patriote nikada neće zaboraviti i oprostiti. Tada je počela Krajina da se okreće od SDA, jer Kamber nije samo napadao na čast generala Alagića, nego je napao i našeg drugog proslavljenog generala Atifa Dudakovića!

Nakon eliminacije rahmetli generala Alagića, uslijedio je period u kojemu je Asim Kamber uništio sve što se u ovom gradu uništiti može. Samo zahvaljujući njemu i politici koju je vodio, u Sanskom Mostu više ne postoji niti jedna predratna firma (Šip, Sanakeram, Splonum, Famos, Rudnik…) jer su sve uništene baš u  njegovoj eri.

Nakon ovih nedjela, uslijedilo je vrijeme kada je Asim Kamber, po uzoru na nekadašnjeg komunističkog udbaša Rankovića, za svakoga građanina Sanskoga Mosta pokušao da ima fasciklu sa podacima kojima bi ga mogao ucjenjivati. Kod mnogih je i uspio, a mnogi su, zahvaljujući takvoj politici, odlučili ponovo da napuste i stranku i grad, ali sada nisu bježali pred četničkom kamom, već od politike koju je provodio Kamber. Nažalost, sadašnji odlazak velikog broja Sanjana je odlazak bez želje za povratkom. A odlaze čak i vijećnici SDA (primjer Tahire Batić i Ibrahima Alihodžića). Iako nikada nije obavljao nikakvu izvršnu funkciju, Asim Kamber je od smrti generala Alagića, načelnik općine u svim mandatima, jer na te pozicije imenuje i postavlja svoje poslušnike. Sadašnji načelnik općine Sanski Most, najbolji je primjer toga, jer niti jednu odluku ne donosi, a da ne pita njega, baš kao što to redovno čini i Husein Rošić, aktuelni premijer Unsko-sanskog kantona. Postoji šala na račun premijera Rošića, koja se u zadnje vrijeme provlači među Krajišnicima, a koja kaže da premijer Rošić ne smije dati ni izjavu za medije dok prethodno ne upita Asima Kambera šta treba da kaže.

Najstrašnije od svega toga je činjenica da se Kamber nije zadovoljio gospodarenjem Sanskim Mostom i Unsko-sanskim kantonom, već se sada obrušio i na instituciju Islamske zajednice u Sanskom Mostu i USK, jer želi njome da ovlada i preko nje da dalje dolazi do narodnih glasova i jeftinih političkih poena. Njegova veza sa džamijom se isključivo svodi, bez klanjanja koje izbjegava, na slikanje na raznoraznim vjerskim manifestacijama!

A sada što se tiče štete koju nanosi Unsko – sanskom kantonu.  Svjedoci smo da mu je davno apetit prevazišao Sanu, te je prošle godine odlučio, kako bi uspio da zavlada čitavim kantonom,  da dodatno oslabi i podijeli i onako ovdje krhku SDA, te je uspio, uz pomoć, pored ostalih, Laburističke stranke osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića, iako je od 10 SDA zastupnika u Skupštini njih 7 bilo protiv, da sruši vladu ratnog heroja Izudina Saračevića i formira manjinsku.

I ova koalicija sa zločincem Abdićem je pokazatelj Kamberovog lika i (ne)djela, pokazatelj sa kim Sanjani, ali i SDA imaju posla! Pokazatelj zašto krajišnici okreću leđa SDA!

Ništa  nije slučajno, kao što nije ni slučajna činjenica da je Asim Kamber sve vrijeme rata, kao ratni logističar, u vrijeme najžešćih sukoba Armije BiH i zločinačkog HVO-a, slobodno se kretao zapadnom Hercegovinom, dok mu je supruga Zerina bila uposlenica u kabinetu ratnog zločinca i hrvatskog ministra odbrane Gojka Šuška. Zato pozivamo rukovodstvo SDA BiH da se pozabave Krajinom i Asimom Kamberom, pozivamo ih dok nije kasno da se uključe i stanu na put ovom kabadahiji i vlastoljupcu, pozivamo ih da spašavaju Krajinu.