Nana Mahfuza Shtayyah i nana Fata Orlović, heroine palestinskog i bošnjačkog naroda

36

Palestinka Mahfuza Shtayyah postala je primjer borbe za palestinsku zemlju bez obzira na sve izazove koje nameće izraelski okupator u namjeri da konfiskuje palestinska dobra i zastraši vlasnike. Slika na kojoj Mahfuza grli stablo masline na svom posjedu postala je simbol otpora.
Nema trenutka u kojem se Palestinci ne prisjete žene po imenu Mahfuza Shtayyah ili Umm Ghanem. Njena slika na kojoj grli stablo masline, koje su uništili radikalni izraelski doseljenici, postala je „zaštitni znak“ mnogih nacionalnih i lokalnih manifestacija, kako palestinskih tako i arapskih.
Iako je prošlo više od deset godina od kako je napravljena fotografija Mahfuze (60 godina) u njenom selu Salem na istoku Nabulsa, i dalje se nastavlja njena priča o žestokoj borbi za zemlju koju je nakon razaranja ponovo uspjela vratiti u život.
Mahfuza za Al Jazeeru kaže kako je svjesna da je njena slika postala konzistentna priča; ona govori o problemu jednog čitavog naroda koji desetljećima pati pod teretom izraelske okupacije „koju najviše uznemirava kada im se neko suprotstavi i osujeti planove.“
mahfuza_shtayyah_aj_mainMahfuza svakog dana pređe više od pet kilometara pješice kako bi stigla do svoje zemlje koju je Izrael ostavio odsječenu iza zaobilaznog puta prema doseljeničkom naselju.
Međutim, Mahfuza nije poklekla pred uništavanjem zemlje i stabala maslina. Naprotiv, ponovo se vraća svojoj zemlji kao pobjednik, gdje sadi nova stabla, unatoč nebrojenim problemima i napadima doseljenika.
Nakon što je posječeno i uništeno više od 300 stabala maslina, Mahfuza je sa nekolicinom stanovnika iz svog sela uzvratila Jevrejima istom mjerom, pa su tako i oni iščupali i uništili drveće izraelskih doseljenika koji su se naselili u blizini njihove zemlje.
Jedino što Mahfuza posjeduje jeste jaka volja i ponos koji seže sve do neba. Dobila je i nekoliko ordena počasti na lokalnom i regionalnom nivou u znak priznanja za hrabru borbu. No ona u svemu tome vidi izuzetnu priliku da prenese svoje „priče i kazivanja“ unucima kako bi u njihovim srcima produbila patriotizam.
Dok čitamo priču o nani Mahfuzi pred očima vidimo nanu Fatu Orlović. Borbe i prkos koji pokazuju naše nane Mahfuza i Fata simolično oslikavaju sudbinu bošnjačkog i palestinskog naroda i njihovu borbu za opstanak.

news-2013-Juni-fata_orlovic_24_157724056