Napad na džamiju U Brnu u Češkoj kao izraz porasta islamofobije

307

Nepoznati vandal ili više njih su u utorak u nočnim satima izvršili napad na džamiju u gradu Brnu na jugoistoku Češke, izvještava slovački muslimanski portal IslamOnline.sk
Kada su vjernici došli klanjati ikindiju namaz vidjeli su da su razbijena dva prozora. Radi se o dosad najgorem slučaju napada. Staklo razbijenih prozora je oštetilo i interijer džamije.
Džamija je bila meta napada i ranije. U skrnavljenju džamije 2013. korišteno je bilo svinjsko meso i kosti, a prije toga su na zidovima džamije ispisani grafiti sa kukastim krstom i porukama mržnje. Za navedene incidente dosada niko nije ni osumnjičen. Istraživanje zadnjeg napada je trenutno u toku.
Brnjanska džamija je prva džamija otvorena 1998. godine u Češkoj. Pripada Udruženju muslimanskih džemata, jedinoj organizaciji muslimana priznatoj od strane države.
Stručnjaci upozoravaju na alarmantno povećanje islamofobije i mržnje prema muslimana u Češkoj u zadnjih pet godina. U utorak, nekoliko sati prije napada, više od 400 naučnika i akademika izdalo je proglas upozoravajući na ovo šokantno stanje.
Prema više istraživanja u Češkoj se vodi žestoka diskusija o islamu. U državi funkcioniše više protumuslimanskih formacija na čelu sa IvČRN (Islam u Češkoj republici nećemo). Politička stranka Usvit sa nekoliko članova u skupštini također sudjeluje u sijanju mržnje, poput radikalnih desničara iz Narodne demokratije i drugih organizacija. Čak i predsjednik Češke Miloš Zeman konstantno privlači pažnju izravnom protumuslimanskom retorikom i poistovijećivanjem islama sa fašizmom. Aktuelna antiislamska klima još više se rasplamsava krizom izbjeglica u Mediteranu i državama južne Evrope.

P7dthKmARr-wUMDsCWhQog-tok-eleznou-ty-ou-na-me-itu-v-BrneScreenshot_90