Ne trpite da neko sjedi na vašem prijestolju ni minute, a vi 55 godina sjedite na prijestolju moje zemlje

2743

Kada je sudansko izaslanstvo, pedesetih godina prošlog stoljeća, otišlo na prijem kod britanske kraljice da pregovaraju o nezavisnosti Sudana i odlasku Engleza iz njihove zemlje, njihovu delegaciju predvodio je premijer Ismail al-Azhari. Nakon što ih je engleska kraljica primila u svojoj palači, Ismail al-Azhari je namjerno sjeo na prijestolje britanske kraljice, što je zbunilo i iznenadilo odgovorne ljude Kraljevskog protokola. Jedan od njih je prišao Al-Azhariju i tihim glasom mu rekao: ”Gospodine predsjedniče, vi ste napravili kardinalnu grešku u protokolu. Ovo je stolica (prijestolje) engleske kraljice i niste smjeli ovdje sjesti.”

Al-Azhari je tada ustao sa kraljičinog prijestolja poput lava i glasno, da ga svi prisutni čuju, na čistom engleskom jeziku, obratio se vođi Kraljevskog protokola: ”Ne, sinko moj, nisam ja počinio nikakvu protokolarnu grešku, kako ti tvrdiš, već sam namjerno sjeo na prijestolje engleske kraljice, da bih dokazao vama Britancima i svima drugima, da vi ne možete trpiti da neko sjedi na stolici koja simbolizira vaše prijestolje, čak ni nekoliko minuta, a dali ste sebi za pravo da sjedite na prijestolju moje države pedeset i pet godina, bez imalo straha i savjesti.”

Zatim je sjeo na stolicu koja mu je bila određena protokolom, a dvoranom se prolomio aplauz prisutnih britanskih i sudanskih predstavnika.

Sljedećeg dana, britanske novine su, na čelu sa Timesom, Daily Mailom i Guardianom, na naslovnicama objavili: ”Premijer al-Azhari održao žestoku lekciju Britancima.”

Molimo Allaha da u islamskom ummetu bude što više ovakvih primjera među političkim vođama i diplomatama. Amin!

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić