Neka posljednji trenuci mubarek ramazana budu u znaku radosti i nade

475

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Hasan el-Basri, rekao je: “Allah je mjesec ramazan učinio poprištem za natjecanje vjernika u pokornosti Allahu i stjecanje Allahovog zadovoljstva.  Neki od njih su pretekli druge i uspjeli, a drugi su zaostali i izgubili. I pravo je čudo kako se gubitnik može smijati u danu u kojem su dobročinitelji uspjeli i pobjedili, a besposličari izgubili.”

I ovaj ramazan, kao i svi prethodni, prošao je kao jedan tren. Mi iz toga moramo uzeti pouku, jer ramazan nas, između ostaloga, podsjeća i upozorava na brzinu protoka vremena.

Ramazan je dokaz da dunjalučki život i naše stanje, ma kakvo ono bilo, ne traje dugo. Koliko god nam se činilo da je noć duga, zora će doći, i koliko god život na dunjaluku dugo trajao, svako od nas će na kraju smrt okusiti i kabur nastaniti.

Ramazan je bio velika prilika, a šta je drugo ljudski život nego velika prilika, i blago onome ko iskoristi tu priliku i život mu bude u znaku pokornosti Allahu i dobrih djela.

Abdullah ibn Mes'ud, r.a., govorio je: ”Ni za čim nisam žalio kao za danom u kojem se skratio moj život, a nije se povećalo moje dobro djelo.”

Dakle, život je ionako kratak, nemojmo ga još više skračivati našim nemarom.

Postači su se trudili da svaki trenutak ramazana iskoriste u ibadetu, u postu, u učenju Kur'ana, u obaveznom i dobrovoljnom namazu, u dijeljenju sadake i pomaganju potrebnima i siromašnima. Neka takav odnos prema vremenu bude i nakon ramazana, jer ramazan nas uči i kako trebamo čuvati i iskorištavati vrijeme.

I posljednji trenuci ramazana trebaju biti u znaku optimizma, oprosta, samilosti, plemenitosti, dobročinstva, udjeljivanje.

Okončajmo ramazan lijepim mišljenjem o Allahu i nadom u bolje sutra, nadom u Allahovu milost i spas od džehennemske vatre.

Jer, kako Allah, dž.š., da kazni vjernike i vjernice kad je On zadužio meleke da čine istigfar i traže oprost za njih, bez obzira na njihove propuste i grijehe.  Kako Milostivi Allah da te ostavi kad te je odlikovao iznad svih drugih stvorenja, kad se raduje tvojoj tevbi i pokajanju i divi tvojim dobrim djelima i ibadetima kojima nastojiš da stekneš Njegovo zadovoljstvo. Kako Allah da te kazni, postaču, pokajniče, kad je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Allaha mi, Allah neće baciti u vatru onoga koga On voli.” (Sahihul-džami’) A Allah voli one koji mu se pokajnički vraćaju, koji priznaju svoje grijehe i traže oprost od Allaha.

Kolika je Allahova milost i plemenitost prema ljudima, svjedoči i hadis o posljednjem čovjeku koji će ući u Džennet. Naime, Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ”Ja znam posljednjeg čovjeka koji će izaći iz Džehennema i posljednjeg čovjeka koji će ući u Džennet. To je čovjek koji, kada izađe iz Džehennema, Allah će mu reći: ”Idi i uđi u Džennet!” On će doći do Dženneta i pomislit će da je pun, pa će se vratiti i reći: ‘Gospodaru moj, Džennet je već pun.’ Zatim će mu Allah reći: ”Idi i uđi u Džennet, tebi pripada u Džennetu koliki je dunjaluk i još deset puta toliko.” Onda će čovjek reći: ‘Gospodaru, da li se to Ti ismijavaš sa mnom, a Ti si Gospodar (Vladar)?’

Tada se Allahov Poslanik, s.a.v.s., nasmijao da su mu se vidjeli kutnjaci, a zatim je rekao: ”To je čovjek koji će imati najniži stepen u Džennetu.” (Muttefekun alejhi)

Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je da postač ima dvije radosti: radost iftara i radost prilikom susreta sa Allahom na Sudnjem danu.

Stoga, neka i kraj ramazana bude u znaku radosti što smo ramazan proveli u postu, u ibadetu, u dobrim djelima. Radujmo se Allahovom oprostu i nagradi, a svaka nagrada dolazi onda kada se posao završi i upotpuni, kao što dolazi u hadisu: ”Mom ummetu je dato pet stvari u mjesecu ramazanu, koje nisu date niti jednom narodu prije njih: Zadah iz usta postača bolji je kod Allaha od mirisa miska, meleki za njih čine istigfar (traže oprost) sve dok se ne iftare, okivaju se u okove prokleti šejtani pa nisu u mogućnosti da se slobodno kreću (nanose nevolje) kao što to čine izvan ramazana, Allah, dž.š., uljepšava svaki dan svoj Džennet i govori mu: ”Samo što nisu Moji iskreni robovi, koje snalaze nevolje i teškoće, ušli u tebe!”, posljednju noć im se opraštaju grijesi! Neko reče: ”Allahov Poslaniče, je li to noć Lejeletul-kadr?” Reče: ”Ne, jer radnik prima nagradu (platu) tek onda kada u potpunosti završi posao!” (Ahmed)

Radujmo se Bajramu, jer bajramski dani su dani radosti i vjernicima je propisano da ih provedu u radosti, veselju i sreći sa svojim najmilijima i sa svim muslimanima.

Molimo Allaha da primi naš post i ostala dobra djela i da Bajram dočekamo čisti od grijeha. Amin!