Nema ništa od kukanja pred licemjernom Evropom na Milorada Dodika

7723

Piše: Ezher Beganović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obratio se danas učesnicima skupa u Lancaster Houseu u Londonu povodom obilježavanja Dana sjećanja na Srebrenicu. Tokom govora Bakir Izetbegović se žalio na Milorada Dodika. “Evropa se ponovo ne obazire, zatvara oči i uši, ostaje gluha na užasne izjave lidera iz entiteta Republika Srpska. Evropa ne reaguje na svakodnevne prijetnje secesijom lidera iz entieta Republika Srpska, kao što nije reagovala u julu 95. godine kada je dozvolila pokolj i genocid u Srebrenici. Evropa toleriše opasnu propagandu o Bosni i Hercegovini ‘kao nemogućoj državi’ koju ponavljaju upravo oni koji slave Mladića i Karadžića i koji blokiraju svaki njen korak ka funkcionalnoj državi, budućoj članici Evropske unije”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.
Odgovor Milorada Dodika bio je u njegovom stilu. On je rekao da Bakir Izetbegović plače po svijetu. “Sve to o čemu je pričao Bakir Izetbegović je potreba nekog njihovog plakanja po svijetu”. Iako je istina sve što je Bakir Izetbegović govorio o djelovanju Dodika u Londonu, njegov nastup je potpuno beskoristan i svodi se na čisto kukanje. Zašto je to tako? Osim povremenog kukanja po svijetu, Bakir Izetbegović, zajedno sa ostalim bošnjačkim političarima, mirno posmatra kako Milorad Dodik ruši državu BiH. Iako Milorad Dodik svaki dan radi na otvorenom rušenju Bosne i Hercegovine, bošnjački političari, zbog svoje nemoći i nebrige za interese države i bošnjačkog naroda, to njegovo neprijateljsko djelovanje uvijek opišu na isti način: ” Ma pustite Dodika, to su njegove predizborne priče”. Bakir Izetbegović se veoma često koristi citiranim izgovorom.
A o kakvoj predizbornoj retorici Milorada Dodika se radi najbolje znaju Bošnjaci koji žive u Republici Srpskoj.
Zato je krajnje vrijeme da se Bakir Izetbegović i ostali bošnjački političari ostave kukanja po bijelom svijetu na Milorada Dodika. Umjesto kukanja ujedinite snage u jedinstven program borbe protiv rušitelja države BiH. Pred nama su izbori, mobilizirajte sve svoje resurse u cilju animacije stotina hiljada Bošnjaka iz dijaspore da daju svoj glas i Bošnjake vrate u politički život Republike Srpske. Budite dan i noć na terenu, zanemarite svoje interese. Ovo je vrijeme koje određuje budućnost Bosne i Hercegovine. U suprotnom izgubit ćemo Bosnu i Hercegovinu, a dobiti mogućnost da pred Evropom kukamo kako smo ugroženi i jadni.Tako i Palestinci kukakju već skoro 70 godina.