Novembarska masovna hapšenja u Saudijskoj Arabiji

459

Twitter račun Mutekalir-rej, koji prati stanje ljudskih prava i hapšenja nepodobnih u Saudijskoj Arabiji, objavio je jučer da su saudijske vlasti u proteklih 48 sati uhapsile nekoliko intelektualaca i društvenih aktivista. Uhapšeno je više od osam osoba, među kojima su i žene.

Saudijska organizacija za ljudska prava El-Kist, sa sjedištem u Londonu objavla je da su prošle sedmice, također, hapšenja provedena u Rijadi i u Džeddi, dok razlog hapšenja ostaje nepoznat.

Među uhapšenima se nalazi i bivša novinarka saudijskog lista Al-Watan, Maha Al-Rafedi, a zbog podrške aktivnostima Mutekali-raja.

Mislilac Sulejman en-Nasir je uhapšen zbog svojih političkih stavova koji ne korespondiraju sa službenom politikom Kraljevine. Prema nepotvrđenim informacijama uhapšen je i mislilac Fuad Ferhan.

Mutekali-rej je potvrdio hapšenje intelektualca i aktiviste Bedra er-Rašida ističući da su razlozi hapšenja nepoznati, te pisca Abdulmedžida Suuda el-Belevija.

Mutakali-rej podsjetio je da se 27. novembra očekuje izricanje presude šejhu Selmanu el-Audi za teška krivična djela povezana sa terorizmom, za koja može dobiti smrtnu kaznu.

.