Novi protest protiv dodjele Nobelove nagrade Handkeu: Žrtve i svjedoci genocida ispred Ambasade Švedske

219

Ispred Ambasade Švedske u Sarajevu održano je novo mirno protestno okupljanje u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida povodom odluke Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dodijeli kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu.

Mirni protest odgovor je Udruženja žrtava i svjedoka genocida na pismo koje im je uputio predsjednika Nobelovog komiteta Anders Olsson.

“Očito je da književno djelo Petera Handkea razumijemo na vrlo različite načine. Međutim, čini se da imamo zajedničko stajalište u tome što se svi u potpunosti oslanjamo na zakonite i pažljive zaključke Haškog tribunala. Za nas odluke Tribunala čine osnovu za razumijevanje suštinskog dijela evropske tragične historije iz koje, nadamo se, svi možemo naučiti”, napisao je Olsson u pismu.

“Vaše reagovanje samo potvrđuje da su naši bolni vapaji i zahtjevi da se Peteru Handkeu uskrati dodjela Nobelove nagrade opravdani i da Vama i drugim članovima Komiteta pruža šansu da spasite švedsko društvo historijske i moralne katastrofe. I ne samo to, nego da u historiji čovječanstva Vi i švedsko društvo ne budete zabilježeni kao ključni inspiratori budućih zločina koji će biti počinjeni u ime ratnih zločinaca koji su presuđeni od strane međunarodnih sudova”, odgovorili su Olssonu iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

(Oslobodjenje.ba)