Novi sekretar odbrane SAD James Mattis obećao da će Amerika sačuvati sigurnost Kosova

545

Novoizabrani sekretar odbrane Sjedinjenih Država James Mattis kazao je da prije smanjenja prisustva američkih snaga na Kosovu, domaće kosovske snage moraju dobiti mandat kako bi obavljale sigurnosnu situaciju i teritorijalnu odbranu u zemlji.

U dokumentu saslušanja od 12. januara, Mattis je od ostalih zemalja Zapadnog Balkana spomenuo samo Kosovo.

Uz konstataciju da će oko 650 pripadnika američkih trupa ostati na Balkanu kao dio snaga KFOR-a, koje su na Kosovu raspoređene još 1999. godine a danas ih čini više od 4.600 osoblja iz 30 zemalja, na pitanje – koje je glavne poteze potrebno povući u smanjenju ili potpunom povlačenju američke i NATO-ove prisutnosti na Kosovu – sekretar Mattis je na saslušanju, između ostalo, rekao da je “Kosovo primjer onoga šta se desi kada se međunarodna zajednica, koju predvode Sjedinjene Države, obaveže u odbrani svojih interesa i vrijednosti”.

“Preporučio bih da smanjenje bude srazmjerno u skladu sa trenutnom sigurnosnom situacijom. Međutim, smatram da trenutno snage ostaju ključne za osiguravanje stabilnosti u regiji. Štaviše, prije nego što bi bilo mudro smanjiti vojno prisustvo američkih vojnika, sigurnosne snage Kosova moraju dobiti mandat kako bi obavljale sigurnosnu situaciju u samoj zemlji, kao i teritorijalnu odbranu, pomak koji zahtijeva ustavne promjene i podršku parlamenta (Skupštine Kosova)”, istakao je Mattis.

Na pitanje – može li Evropska unija igrati značajniju ulogu na Kosovu – sekretar Mattis je ponudio potvrdan odgovor.

“Da. Napori Evropske unije su od suštinske važnosti za ekonomski i politički razvoj Kosova i njegove stabilnosti, a daljnji angažman EU treba ohrabriti. Unija već igra značajnu ulogu na Kosovu u posredovanju normalizacije odnosa Srbije i Kosova putem dijaloga Beograda i Prištine. Dijalog takođe omogućava objema zemljama da idu naprijed ka evropskim integracijama, uz razumijevanje da će tema o priznavanju suverenosti Kosova od Srbije biti aktualizirana i prije stvarnog pristupanja članstvu u EU. Dodatno, Evropska unija pomaže uspostavljanje stabilnosti na Kosovu putem Misije vladavine prava Evropske unije na Kosovu”, precizirao je Mattis.

Istovremeno, predsjednik Kosova Hašim Tači pozdravio je danas stav američkog sekretara odbrane.

“I ranije sam naglasio, nakon uspostavljenih kontakata sa novom administracijom SAD-a, da će Kosovo ostati fokus Sjedinjenih Država vodeći opreznu politiku za afirmaciju i konsolidaciju naše države, za produbljivanje naših posebnih i doživotnih odnosa”, kazao je Tači.

Tači je izrazio ubjeđenje da će američka administracija nastaviti podržavati Kosovo, “posebno kroz formiranje Oružanih snaga Kosova”.

Izvor: Slobodnaevropa