Obilježena 16. godišnjica Memorijalnog centra u Potočarima

188

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili na drugi način danas je obilježena 16. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović kazao je da su 2003. godine počeli prvi ukopi žrtava genocida u ovom centru te je tada ukopano 989 žrtava.

– Karakteristična je ta 2003. godina, jer tad su počeli prvi ukopi žrtava genocida u Memorijalnom centru. U martu 2003. godine ukopano je 600 žrtava genocida, 11. jula iste godine ukopane su 282 žrtve, a 20. septembra te godine ukopano je 107 žrtava genocida. Do današnjeg dana u Memorijalnom centru ukopane su 6.643 žrtve genocida – rekao je Smajlović.

Fazila Efendić smatra da proces pronalaska nestalih i identifikacije traju sporo, te da “majke umiru u iščekivanju”.

– Majke umiru i nedočekaju da se njihovi voljeni nađu. Ja sam ukopala sina jedinog Fejzu, i muža Hameda. Mnoge majke nisu našle svoje voljene. Godine su prošle, i još svi nisu pronađeni, to je žalosno i teško za porodice – rekla je Efendić.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, zvanično je otvorio bivši predsjednik Sjedinjenih Amričkih Država Bill Clinton 20. septembra 2003. godine i taj dan se obilježava kao godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari u kojem su do sada ukopane 6.643 žrtve genocida u Srebrenici.