Od ratne slave i pobjeda se ne živi

519

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Na ovaj dan, (5. aprila)  1955., godine, Winston Churchill je podnio ostavku na mjesto britanskog premijera. Nevezano za njegovu ostavku, Churchill je u svojim memoarima zapisao zanimljivu priču i događaj iz svoga života.

Naime, Churchill je u memoarima zapisao: ”Vozač taksija povezao me je jedan dan u ured BBC-a na intervjuu. Kad sam stigao, zamolio sam taksistu da sačeka četrdeset minuta dok se vratim sa intervjua. Međutim, on se izvinuo i rekao: “Oprostite gospodine, ne mogu čekati. Moram ići kući slušati Winstona Churchilla na radiju!”

Bio sam jako sretan što ovaj čovjek želi da sluša moj govor, pa sam izvadio 10 funti i dao mu ih, a on mi je sa radošću rekao: “Neka Churchill i BBC idu u pakao! Sačekat ću vas ovdje, gospodine.”

Smatram da je bilo kakav komentar na ovu priču suvišan.

Stoga, ako se vratimo na ostavku Churchilla sa mjesta premijera, shvatit ćemo da ljude prvenstveno zanima unutrašnja politika, a da ih ne zanimaju puno vanjski podvizi i uspjesi. Churchill, junak Drugog svjetskog rata, nije mogao nastaviti dalje u politici, jer građani čekaju na zdravstvene i obrazovne usluge, smanjenje poreza, izgradnju puteva i otvaranje novih radnih mjesta, a sve ovo se ne može ostvariti i postići na slavi ranijih pobjeda i podviga.

U nastavku donosimo nekoliko Churchillovih izreka:

– Povijest se ponavlja jer je budale nisu dobro razumjele.

– U svakoj priči o uspjehu postoji osoba koja je u datom trenutku donijela hrabru odluku.

– Utjecaj zemalja mjeri se na osnovu dometa njihovog naoružanja.

– Kada ti tvoja majka kaže: ”Požalit ćeš zbog toga”, sigurno ćeš požaliti.

– Rijetko se spajaju dobro i veličina u jednoj osobi.

– Nećete stići na odredište sve dok se namjeravati zaustaviti pored svakog psa koji laje na vas, da biste bacili kamen na njega.

– Svaki narod na svijetu dobija vlast koju zaslužuje.

– Diplomatija je reći nekome da ide u pakao na način da se veseli tom putovanju.