Ono što cionisti nisu uspjeli uzeti od sultana Abdul-Hamida pomoću zlata, uzeli su uz pomoć politike od Velike Britanije

1473

Piše: Edhem Šerkavi
Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić
Na današnji dan (19. marta) 1930. godine umro je Balfour, britanski premijer i autor zlokobne deklaracije. Njegovih sto i trideset riječi promijenilo je svijet zauvijek i to je najvažniji dio teksta pisma koje je Balfour poslao britanskom židovskom lordu Rothschildu.
Evo tog dijela pisma: ”Dragi gospodine Rothschild. Drago mi je što vas mogu, u ime Vlade Njezinog Veličanstva, obavijestiti o deklaraciji u kojoj je sadržano saosjećanje sa željama Židova i cionizma, a koja je predstavljena Ministarstvu i odobrena: ”Vlada Njezinog Veličanstva pozitivno gleda na uspostavu nacionalne domovine za Židove u Palestini i učinit će sve napore kako bi olakšala taj cilj.”
Ono što Židovi nisu mogli uzeti pomoću zlata od sultana Abdul-Hamida, uzeli su uz pomoć politiki od Velike Britanije. To je obećanje onoga ko nije stvarni vlasnik, onome ko ne zaslužuju takvo obećanje.
Međutim, iako su cionisti dobili ono što im ne pripada uz pomoć ljudskih obećanja, mi čvrsto vjerujemo u obećanje Gospodara svjetova o konačnom oslobađanju Mesdžidul-Aksa'a i vraćanju Palestine njezinim pravim vlasnicima.