Opasna policijsko – pravosudna podvala: Samo se Bošnjaci optužuju, hapse i presuđuju za terorizam

4451

Piše: Ezher Beganović
Od završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu do danas, u našoj zemlji traje opasna policijsko – pravosudna praksa,odnosno podvala kojom se samo Bošnjacima muslimanima pripisuje terorizam. Aktuelna globalna borba protiv Idiša, tj.terorizma, na našem terenu sprovodi se samo nad Bošnjacima muslimanima. Policijsko – pravosudni aparati i mediji jedino Bošnjake muslimane ( u regiji se isto postupa samo prema muslimanima – Bošnjacima i Albancima) dovode u vezu sa terorizmom. Policijsko – sigurnosne agencije antiterorističke istrage vode samo protiv Bošnjaka, pravosudne institucije pokreću procese i donose presude za terorizam isključivo protiv Bošnjaka ili muslimana iz reda drugih naroda, a mediji su plaćeni, odnosno novinari su naučeni da uz terorizam dodaju isključivo Bošnjačko – muslimanska imena.
Iako je u Bosni i Hercegovini poslije rata nad Bošnjacima počinjeno dosta terorističkih napada, nijedan taj napad, odnosno ubistvo nisu tretirani kao terorizam. Ima dosta primjera na kojima se vidi kako policijsko – sigurnosne agencije i pravosudne institucije u BiH imaju dvostruke aršine kada je u pitanju terorizam. Uzmimo za primjer slučaj Božidara Stanišljevića iz Banja Luke, čovjeka koji je pokušao izvršiti atentat na političko rukovodstvo Republike Srpske i Republike Srbije, na način da je podmetnuo eksploziv u dvoranu Borik u kojoj se održavala 20.godišnjica RS-a. Znamo svi kolika se frka digla oko tog slučaja. Mediji u RS-u su navedeni pokušaj atentata označili kao djelo terorizma, a osumnjičeni su Bošnjaci.Kada se doznalo da je počinilac Srbin Božidar Stanišljević, odjednom je taj slučaj postao nevažan. Okružno tužilaštvo Banjaluka, podiglo optužnicu protiv Božidara Stanišljevića, zvanog Bole, zbog krivičnog djela nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija. Vjerujemo da se svi slažemo da bi, da je na okrivljeničkoj stolici, umjesto Božidara sjedio neki Mujo, optužnica glasila da je riječ o terorizmu.
Također, Josip Grbeša, Hrvat iz Mostara je 2007.godine gađao zoljom Berićet džamiju u mjestu Jasenica kod Mostara. Priznao je djelo, međutim, zbog toga što je Hrvat, dobio je samo godinu i po dana zatvora, a osuđen je za djelo izazivanja narodosne, vjerske, mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Pored navedenih slučajeva ima još dosta dokaza o praksi da se za terorizam isključivo terete samo Bošnjaci.
Ovih dana se vode opsežne akcije protiv onih koji odlaze da se bore na sirijsko – iračkom ratištu. Istovremeno, na nekim drugim stranim ratištima, kao što je Ukrajina, bore se pripadnici četničkih formacija. Međutim, policijsko – sigurnosne agencije su priznale da uopće ne vode istrage o četnicima koji u ime Rusije i pravoslavlja ubijaju građane Ukrajine. U BiH se za tu vrstu krivičnog djela, tj. za odlazak na strana ratišta terete se samo Bošnjaci.
Naravno, naše pravosudne institucije su odmah, obzirom da su okrivljeni Bošnjaci, uz krivično djelo odlazak na
strana ratišta pridodale i krivnju počinjenje terorizma. U svijetu je ponovo intenzivirana borba protiv terorizma. U skladu sa globalnim kretanjima i u BiH se vode opsežne medijske kampanje protiv terorizma. Amerika i njeni saveznici troše ogromna sredstva za finansiranje medijskih kampanja protiv terorizma. A kako se to radi najbolje se može vidjeti kroz propagandu koju vodi portal SETimes.com (ovaj portal finansira američka vojska), koji više od dva mjeseca, skoro svakodnevno, plaća Facebooku za širenje teksta pod naslovom ” Zemlje u regionu preduzimaju akciju protiv džihadista”. U ovom tekstu muslimani iz cijele naše regije označeni su kao ozbiljna opasnost za mir u svijetu. Slična situacija je i sa ostalim medijima u regiji.
Sudeći po aktuelnom razvoju situcije u svijetu i u našoj zemlji, kada je u pitanju borba protiv terorizma, nema sumnje da će u vremenu koje dolazi priča o terorizmu postati jedna od glavnih tema u BiH i regionu. Nažalost, to znači da će se umnožiti povezivanje Bošnjaka sa terorizmom.
Bošnjački političari, vjerski predstavnici, intelektualci ne rade ništa da zaštite naš narod od opasnog povezivanja sa terorizmom. Svi misle da su meta samo pojedinci iz našeg naroda.
Ako se ovako nastavi, jednog dana će terorizam biti identiet Bošnjaka, a onda neka nam je Bog na pomoći!