Opasnost po EU: Antievropske stranke bi mogle osvojiti jednu trećinu mjesta u Parlamentu

348

“Anti-EU” stranke su na putu da osvoje čak jednu trećinu mjesta u Evropskom parlamentu na izborima koji će se održati u maju ove godine. To bi, pokazuje nova studija, moglo izazvati nepopravljivu štetu u sektorima poput trgovine, sigurnosti i odbrane.

Evropsko vijeće za vanjske odnose (ECFR), think tank organizacija iz Berlina, upozorilo je da bi skupina antievropskih političkih stranaka, koje zastupaju povratak na “Evropu nacija” mogla osvojiti kontrolni paket u Evropskom parlamentu.

Trenutno oko 23 procenta članova Evropskog parlamenta pripadaju “anti-EU” strankama, koje se kreću od krajnje ljevice do krajnje desnice, ali bi taj broj, procjenjuje se, mogao skočiti na najmanje 33 posto.

Uprkos dubokim podjelama unutar anti-evropskog pokreta, u izvještaju se navodi da će zakonodavci vjerovatno formirati saveze kako bi spriječili sposobnost Evrope da radi na “vanjskoj politici, reformi eurozone i slobodi kretanja”. Osim toga, ovi savezi bi mogli “ograničiti kapacitet EU-a da očuva evropske vrijednosti koje se odnose na slobodu izražavanja, vladavinu prava i građanska prava”.

Neki od primjera koji se navode u izvještaju, a koji su u opasnosti ukoliko “anti-EU” stranake dobiju podršku, su vladavina prava i to kroz blokiranje procedure iz člana 7. te ometanje pregovora ili ratifikacije ugovora o slobodnoj trgovini, poput dogovora sa Velikom Britanijom nakon Brexita.

Mark Leonard, direktor ECFR-a, rekao je da upozorenje u ovom izvještaju “treba da koncentrira umove Evropljana”, dodajući da oni ne smiju biti “zarobljeni u tome da postanu branitelji statusa quo” u Evropi, ili da dozvole izborima da postanu kvazi-referendum o pitanju migracija – koji je upravo “borbeno polje koje žele anti-Evropljani”.

U izvještaju se također ističu strategije koje progresivci mogu upotrijebiti kako bi se suprotstavili anti-evropskom pokretu, kao što su prikazivanje stvarnih troškova antievropskih programa i davanje ozbiljnih i poštenih procjena nedostataka EU-a.

Ovakav epilog bi se mogao odraziti i na evropski put BiH, s obzirom da se većina stranaka na koje se izvještaj odnosi protivi daljem širenju EU-a.

(Faktor.ba)