Orban: Salvini je heroj, treba nam evropski savez protiv migranata

514

Evropske antimigratske snage mogle bi ojačati talijansko-poljskom inicijativom za stvaranjem desnog savezništva prije predstojećih izbora za Evropski parlament, rekao je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban

Orban koji je jedan od oštrijih protivnika masovnih ilegalnih imigracija u Evropskoj uniji, rekao je da bi želio vidjeti kako antimigratske stranke osvajaju većinu na izborima u maju.

Talijanski potpredsjednik vlade Metteo Salvini je rekao tokom posjete Varšavi u srijedu da Italija i Poljska trebaju udružiti snage i stvoriti evroskeptični savez u borbi za evropske glasove.

“Poljsko-talijanski savez ili savez Varšave i Rima jedan je od najvećih događaja s kojim je ova godina mogla započeti”, rekao je Orban na konferenciji za medije opisujući Salvinija kao “heroja” koji zaustavlja migracije na obalama Italije.

“Polažem velike nade u ovo”.

Orban je rekao da je “sit” činjenice da svaki puta kada Evropska narodna stranka kojoj pripada i njegova stranka Fidesz, traži saveznika, traži ga u lijevim strankama koje on naziva promigrantskim.

“Potreban je savez Rima i Varšave koji bi bio protiv migracija i koji je spreman raditi zajedno s antimigrantskim snagama u EPP-u”, rekao je Orban.