Oštra reakcija Armina Hodžića na preimenovanje bosanskog jezika u “muslimanski jezik”

352

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Hrvatskoj Armin Hodžić regirao je na još jedan u nizu skandaloznih nijekanja bosanskog jeziku u hrvatskim medijima. Naime, u Večernjem listu (31.10.2019.) predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige Ante Žužul je bosanski jezik preimenovao u “muslimanski jezik”. Saopćenje BNV-a prenosimo u cijelosti:

U današnjem broju Večernjeg lista (31.10.2019.), na 47. stranici objavljen je tekst pod naslovom „U Bosni se danas govori ‘miks jezikom’, nema veze između zakona i prakse“. U posljednjem dijelu teksta predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige Ante Žužul kaže: “…u BiH postoje hrvatski udžbenici koji su multikulturalni, ali i omogućuju ravnopravnost hrvatskog sa srpskim i muslimanskim jezikom.”

Iz ovih riječi nejasno je šta se podrazumijeva pod „muslimanski jezik“, odnosno na koji je to jezik Žužul mislio. Moglo bi se zaključiti kako je mislio na bosanski jezik, jezik bošnjačkog naroda kojim se služi većina stanovništva u BiH i druga najbrojnija nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj. S obzirom na dosadašnju praksu nijekanja bosanskog jezika i historijskog imena Bošnjak, ne vjerujemo da je riječ o slučajnoj grešci, te apeliramo na uredništva medija u Republici Hrvatskoj, ali i javnost općenito da se prestane s ovom skandaloznom i vrlo opasnom tendencijom negiranja bosanskog jezika, a samim time i bošnjačkog naroda. Tendencije svođenja Bošnjaka na vjersku skupinu dugo je prisutna, ali bosanski jezik upravo je jedna od najvećih brana takvim težnjama te zbog toga vjerujemo i trn u oku onima koji ga osporavaju. Kako bi se shvatila besmislenost ovakvih izraza, ekvivalent nazivanja bosanskog jezika “muslimanskim” jeste nazivanje hrvatskog jezika “katoličkim” ili srpskog jezika “pravoslavnim”.