Ovo je pet nepredviđenih posljedica povlačenja SAD-a sa sjevera Sirije

258

Povlačenje američkih trupa sa sjevera Sirije već je dovelo do brojnih nenamjernih posljedica, piše The Hill. Koliko su one nenamjerne, to je pitanje koje bi se moglo razmatrati. The Hill piše kako su među njima ujedinjavanje Kurda sa snagama Bashara Al-Assada, sve veći utjecaj Rusije, masovni bijeg iz kurdskog zarobljeništva terorista „Islamske države“, kao i rast unutarnjih proturječja u NATO paktu.

Odluka Donalda Trumpa da povuče američke trupe sa sjevera Sirije već je dovela do nekoliko nepredviđenih posljedica, piše The Hill. Argumentirajući ovu odluku, američki je predsjednik napomenuo da ispunjava svoje predizborno obećanje o okončanju “beskonačnih ratova”. Međutim, kritičari su od samog početka tvrdili da povlačenje američkih snaga sa sjevera Sirije može dovesti do niza globalnih promjena, počevši od pada uloge Washingtona na Bliskom istoku i završiti s oživljavanjem takozvane „Islamske države“.

Publikacija piše da su u ovom trenutku nepredviđene posljedice povlačenja američkih trupa sljedeće. Prvo, kurdske snage su se udružile s Basharom al-Assadom, tražeći od njega zaštitu od turske ofanzive. Kao što The Hill primjećuje, ovaj je korak u osnovi okončao kurdsku autonomiju, jer je omogućio Assadovim snagama da slobodno uđu na kurdski teritorij.

Drugo, povlačenje američkih trupa dovelo je do povećanja ruskog utjecaja. Ruske snage zauzele su strateški važan grad Manbij kojeg su napustili Amerikanci. Sada je glavni zadatak Moskve spriječiti vojni sukob između turskih i sirijskih snaga. Osim toga, Vladimir Putin je upravo posjetio Saudijsku Arabiju i UAE, učvršćujući položaj Rusije kao glavnog arbitra na Bliskom istoku.

Treća nepredviđena posljedica bili su bjegovi iz kurdskih zatvora terorista ISIL-a. 785 pristalica ISIL-a pobjeglo je iz zatvora u gradu Ain Issa. Turski dužnosnici kažu da Kurdi sami puštaju teroriste.

Kao još jednu posljedicu, The Hill navodi rastuće napetosti unutar NATO pakta. SAD prijete da će uvesti sankcije Ankari, a brojne zemlje saveza obustavile su izvoz oružja u Tursku. Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog destabilizirajućih učinaka turske vojne operacije, a naglasio je i da savez ne odobrava akcije Ankare.

Osim toga, turska invazija na Siriju i pogoršanje američko-turskih odnosa poslužili su kao povod za intenziviranje rasprava o američkom nuklearnom oružju pohranjenom u Turskoj, napominje list. Činjenica da je turska zrakoplovna baza Incirlik još uvijek dom za 50 američkih nuklearnih bojevih glava je dugo bila „javna tajna”. Prema stručnjaku Jeffreyju Lewisu, Washington bi trebao hitno povući svoj nuklearni arsenal iz Turske.

(The Hill/Logicno.com)