Ovo su imena devet Turaka čije izručenje je predsjednik Erdogan ultimativno tražio od Predsjedništva BiH!

371

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je tokom razgovora sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine tražio izručenje državljana Tuske koje vlasti njegove zemlje optužuju da su povezani sa Fetulahom Gulenom i njegovim pokretom “FETO”. “Nadam se da nećete rizikovati dobre odnose s Turskom zbog pokreta “FETO”, poručio je Erdogan članovima državnog Predsjedništva BiH.

Ove navode medija je potvdio i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjendištva BiH koji je turskom predsjedniku obećao da će se lično potruditi da se ovaj problem riješi, odnosno da se konačno iz BiH izruče osobe koje traži Turska.

O ovom je bilo govora i tokom nedavne posjete Milorada Dodika i Šefika Džaferovića Turskoj, nakon koje su turske vlasti dostavile vlastima BiH spisak državljana te zemlje koji žive i rade u Bosni i Hercegovini, a koji se sumnjiče da pripadaju FETO pokretu.

Osobe koje se nalaze na spisku, kojima su turske vlasti poništile pasoše, borave u Bosni i Hercegovini na osnovu uredno izdatih radnih dozvola, uglavnom se bave biznisom, ili su angažirani na “Burch Univerzitetu”. Uglavnom nisu poznate ovdašnjoj javnosti, sa izuzetkom profesora Ali Lafcioglija. Ovaj profesor matematike na “Bosna Sema” školi uzburkao je javnost nakon što mu je Gradsko Vijeće Sarajeva prije tri godine najprije dodijelilo “Plaketu Grada Sarajeva”, a potom pod političkim pritiskom Stranke demokratske akcije predvođene današnjim gradonačelnikom Abdulahom Skakom, to priznanje na sramotan način povuklo.

Turske vlasti, pored profesora Ali Lafcioglua, od Bosne i Hercegovine traže izručenje i sljedećih svojih državljana: Abdullaha Pamukcua, Alpaya Akyola, Okay Ozbala, Mehmeda Afacana, Mehmeta Buyukcombaka. Pored njih na spisku su i Ali Oge, Ismail Sozuer, Necla Yavuz i Hateyufe Canbaz.

Kako će vlasti Bosne i Hercegovine reagirati na ultimativni zahtjev tuskog predsjednika za izručenje ovih osoba, tek treba vidjeti. Treba podsjetiti da je Sud Bosne i Hercegovine prošle godine odbacio sličan zahtjev Turske za izručenje Humeyre Gokcena, uz obrazloženje da “FETO organizacija nije ni na kakvom verificiranom spisku terorističkih organizacija, te a se pripadanje tom pokretu ne može tretirati kao kazneno djelo sukladno međunarodnim standardima”.

(S.B.)