Pederski lobi caruje Crnom Gorom: Promjena spola o trošku države

2046

Iz crnogorskog fonda zdravstva uplaćeno je jednoj privatnoj beogradskoj klinici 10.500 eura, što su troškovi promjene spola jednog našeg državljanina. Po riječima Amera Ramusovića, portparola Fonda zdravstva, ovaj iznos je proslijeđen na osnovu profakture s klinike.

Fond pokriva čak i troškove puta do Beograda ovog, za ovdašnje prilike, neobičnog “pacijenta”. On će biti prvi iz Crne Gore koji će promijeniti spol o trošku države.

“Ovo liječenje je odobreno na osnovu prijedloga konzilijuma ljekara Kliničkog centra Crne Gore, kao i nalaza i mišljenja prvostepene ljekarske komisije Fonda”, pojasnio je Ramusović.

Godišnjim budžetom fonda, navodi Ramusović, nisu predviđeni troškovi po pojedinim vrstama liječenja. Upućivanja osiguranih lica u inostranstvo se vrše po propisanoj proceduri, ukoliko se liječenje ne može obaviti u Crnoj Gori.

Predsjednik Upravnog odbora NVO “Kvir Montenegro” Danijel Kalezić ističe da je ova organizacija uspjela da aktivnostima izdejstvuje da jedna transrodna osoba uđe u medicinski proces tranzicije o trošku države. Prema njegovim riječima, osoba je već komunicirala s ljekarima.

“U saradnji s Fondom zdravstva uspjeli smo u tome da se odobri da početkom ove godine ide na kliniku, na kojoj se vrše promjene pola”, rekao je Kalezić i dodao da u Crnoj Gori ima više transrodnih osoba zainteresovanih za promenu spola.

Vijest dočekana ” na nož”

Kalezić tvrdi da je promjena spola “zdravstvena usluga kao bilo koja druga”. Ova vijest je, međutim, na crnogorskim društvenim mrežama dočekana “na nož” uz veoma negativne komentare. Građani, uglavnom, zamjeraju što taj novac nije potrošen na liječenje nekog djeteta ili ozbiljnog bolesnika.

V. Radojević / Novosti