Pitanje je dana kada će početi turska vojna intervencija istočno od Eufrata

95

Autor: Ibrahim Karagul

Pitanje je dana kada će započeti turska vojna intervencija istočno od Eufrata, jer je Turska ponovo spremna za takvu vrstu operacije.

Imamo dovoljno snage, razuma i sposobnosti da tu operaciju provedemo uspješno.

Više nije moguće odgađati tu operaciju. Nekad sam govorio ako je potrebno da se ta operacija provede, makar to značilo samoubistvo – danas smatra da svako odgađanje te operacije za nas znači samoubistvo, jer odustajanje ili odgađanje, ili prihvatanje polovičnih političkih rješenja je destruktivno za Tursku i njenu budućnost.

Ne smijemo se braniti na granicama

Nijedna zemlja neće mirno posmatrati kako joj pred očima raste prijetnja i jača neprijatelj koji se sprema da je u jednom trenutku napadne. Kada bi se u ovakvoj situacji u kojoj se nalazi Tuska, našle Sjedinjene Države, Francuska, Britanija, Izrael, Rusija itd., kako bi postupile? Da li bi ijedna od tih zemlja mirno posmatrala kako njen neprijatelj jača ne poduzimajući ništa jer se, eto, sve to dešava izvan nejnih granica?

Ni jedna zemlja, koja se brani od invazije neprijatelja, ne postavlja odbranu na granici, nego mu izlazi u susret, naročito ako je prijetnja koju neprijatelj predstavlja iz dana u dan veća. Na našim južnim granicama u Iraku i Siriji nalazese grupe koje predstavljaju sve veću prijetnju sigurnosti naše zemlje, i ukoliko iz ne zaustavimo u tim zemljama, uskoro ćemo se morati suočiti s njima u unutrašnjosti Turske.

Ako danas ne presječemo terostički lanac na sjeveru Sirije, sutra će se terorističke aktivnosti proširiti na jugu Turske, pa će oni koji danas iscrtavaju nove karte Sirije, tada iscrtavati nove karte Turske.

Najopakiji cilj sirijske predstave je ugrožavanje Turske

Rat u Siriji odavno nije isključivo sirijsko pitanje, a danas se vrlo opasna predstava igra na sjeveru te zemlje s ciljem ugrožanjavanja unutrašnje sigurnosti i stabilnosti Turske. Ne smijemo, stoga, dozvoliti nijednoj interesnoj skupini koja je povezana za kurdskim separatistima ili gulenovcima da svoje uloge odigraju do kraja.

Vojna intervencija istočno od Eufrata nimalo se ne razlikuje od intervencije na Kipru, čak je i mnogo važnija od nje u nekim aspektima. To je zato što se sada nalazimo pred prijetnjom koja direktnop ugrožava domovinu i uspon Turske, koji se dešava nakon višedecenijske učmalosti. Ako izostane vojna intervencija istočno od Eufrata, uspon Turske bit će obustavljen i prilike koje su nam se ukazale nakon više decenija, ponovo će nestati, a nakon toga će uslijedciti pojačani pritisci na Mediteranu i Egejskom moru.

Naša južna granica je pod opsadom od Irana do Mediterana

U području istočno od Eufrata ne nalaze se samo terorističke organizacije, nego je područje pod okupacijom zapadnih sila. Zapravo, naša južna granica je pod opsadom od Irana do Mediterana. Zahvaljujući operacijama Maslinova grana i Štit Eufrata, uspjeli smo zatvoriti pristup prema Mediteranu, ali još uvijek se nalazimo pred frontom dugim stotine kilometara i nijedna država, ni Amerika, ni Izrael, ni njihova dva vjerna saveznika; UAE i KSA, neće moći priječiti Tursku da provede svoju namjeru istočno od Eufrata.