Plenković: Probleme sa susjedima rješavati kao što je to htio Tuđman

1380

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i suradnicima položio vijenac na spomenik Franji Tuđmanu u Splitu.
Predsjednik HDZ-a i premijer RH Andrej Plenković rekao je u subotu, na svečanom skupu u povodu 28. obljetnice osnutka splitskog HDZ-a, da Hrvatska ima ‘puno otvorenih pitanja sa svim susjedima’ i zatražio od stranke potporu politici da se dijalogom i dogovorom riješi pitanje granice sa Slovenijom.

‘Imamo puno otvorenih pitanja sa svim susjedima i bitno je za razumijevanje našeg stajališta da ih želimo riješiti kao što je to htio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman – svi mi želimo ljubiti svoje, čuvati svoje, poštovati svoje, i to je okvir naše politike sa sijedima,’ rekao je Plenković prenose Vijesti.ba.

– Meni je drago da mi imamo prijatelje i među Bošnjacima i među Srbima, a najznačajnije od svega u Bosni i Hercegovini je snažno okupiti i organizirati jedinstevn hrvatski narod. Zbog toga smo i organizirali Hrvatski narodni sabor u BiH koji je pružio ruku svim političkim strankama hrvatskog naroda u BiH, a ima ih više od 20 da upravo pošaljemo poruku i onim međunarodnim predstavnicima koji još uvijek nam pokušavaju pomoći da izgradimo jedno moderno društvo, ali prije svega partnerskim narodima u BiH da se bez hrvatskog naroda neće moći graditi budućnost BiH – kazao je Čović u Splitu.

– To je ono što nam treba. Naša ustavna jednakopravnost, legitimno predstavljanje, a ostalo… Vjerujte, znat ćemo sami uraditi u BiH. Znat ćemo da imamo svog velikog brata u hrvatskoj politici i da će to biti jedna snažna poruka svima onima koji bi možda drugačije razmišljali – kazao je Ćović.

Premijer Hrvatske govorio je i o onima koji imaju dvojno državljanstvo.

– Svi vi koji imate uvjete i dvojno državljanstvo, učestvujte na izborima u Bosni i Hercegovini 2018. godine. Pomozite legitimnom predstavljanju hrvatskoga naroda u institucijama Bosne i Hercegovine – kazao je premijer Plenković i dobio gromoglasan aplauz od prisutnih.

On je naveo da je “sudbina hrvatskoga naroda u BiH jedno od ključnih strateških pitanja za hrvatsku državu”.

– Za našu politiku, za naše vrijednosti, za naše temlje. Ovi izbori mogu biti izrazito važni za dugoročni položaj, ravnopravnost i konstitutivnost hrvatskoga naroda u BiH. Zato ćemo kao sestrinska stranka dati poseban akcenat na angažman da se veliki broj naših ljudi angažira, glasuje i pomogne izbornom uspjehu HDZ-a BiH i hrvatskih stranaka na izborima u jesen ove godine – kazao je Plenković.