Policija USK-a nema informacija o Kebinom ISIL-ovom kampu u Velikoj Kladuši

2760

Policija nema saznanja da se u Velikoj Kladuši gradi veliki ISIL-ov kamp za obuku terorista, o kojem posljednjih dana javno govori Mirsad Kebo, potpredsjednik Federacije BiH, potvrđeno je za bh. novinsku agenciju Patria iz MUP-a USK.

No, kako sve akcije vezane za terorizam u BiH, vrbovanje bh. državljana za odlazak na strana ratišta vodi SIPA i Tužilaštvo BiH, iz MUP-a USK-a za detaljnije informacije upućuju na njih. Lokalna policija njima je, kada je riječ o predmetima koji imaju veze sa terorizmom, samo ispomoć.

U intervjuu koji je potpredsjednik FBiH dao za FACE TV rekao je da se u Velikoj Kladuši pravi kamp ISIL-a.

– Iz Banja Luke ja sam otišao u Veliku Kladušu da razgovaram s čovjekom koji mi je pokazao dio gdje se pravi veliki kamp ISIL-a – naveo je Kebo.

– U Velikoj Kladuši je kupljeno oko 500 dunuma zemlje. Imena osoba koje su kupili zemljište za ovu namjenu su poznata i biće dostavljena nadležnim službama – dodao je.

Ni Ale Šiljededić, glasnogovornik policije USK nije mogao potvrditi Kebine tvrdnje o postojanju ISIL-ovog kampa. Da bi neko mjesto bilo kamp, kaže Šiljededić, to bi moralo imati i neku infrastrukturu. Policiji nisu poznate takve lokacije na području Velike Kladuše, piše NAP.