Ponavljaju se pozivi na ujedinjavanje naroda ispod zastave s orlom

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak ocijenio je da je najnovija retorika Edija Rame i Hašima Tačija rezultat toga što je Evropska unija posljednjih godina najprije ubjedila zapadni Balkan u svoju nezamjenjivu ulogu u rješavanju problema, a zatim je region ostavljen da se snalazi sam.

1515

On je, u autorskom tekstu za slovački dnevnik “Pravda”, ocijenio da je na taj način EU, “dobrovoljno (pod pritiskom drugih kriza) ispraznila region, koji je za EU prirodno okruženje”.

Kako je kazao, opomenama i retoričkim vježbama iz Tirane, Prištine, Beograda ili Brisela zaoštravanje odnosa na zapadnom Balkanu se ne rješava, već samo odlaže.

Lajčak smatra da, iako su Tirana, Priština i Beograd danas ekonomski i politički dalje nego što su bili 2003. godine, kada je samit EU u Solunu dao regionu zapadnog Balkana jasnu evropsku perspektivu, i dalje uspijeva da preživi “duboko ukorijenjeni nacionalizam i jednako duboko osjećanje historijske nepravde u balkanskim glavama i srcima”.

– Pozivi na etnički čiste države, na “ujedinjavanje naroda” ispod zajedničke zastave s dvoglavim orlom – da li bijelim ili crnim – periodično se ponavljaju, isto kao i apeli da EU odlučnije prihvati ulogu arbitra. Najnovije, s obrnutom paradigmom – “Ako nas ne prihvatite u uniju, ujedinit ćemo se sami” duž etničkih izohipsi, što bi – zahvaljujući etnički izmiješanom stanovništvu Balkana – značilo nametnuto otvaranje pitanja granica među praktično svim državama regiona uzajamno – napisao je Lajčak.

Agencije