subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Posjeta pape Franje Sarajevu je beznačajna za Bosnu i Hercegovinu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Kako se bliži dan posjete pape Franje Bosni i Hercegovini tako se u javnosti sve više veliča njegov lik, djelo i svrha dolaska u našu zemlju. Zaista je “dirljivo” gledati pojedine Bošnjake kako čine sve da iskoriste papin dolazak za promociju svojih poslovnih projekata, kulturnih programa i slično aktivnosti. Iako Katolička crkva u BiH nastoji prikazati da je dolazak pape Franje u Sarajevo od prevelikog značaja za Bosnu i Hercegovinu i sve njene narode, prava isitna je da je ta posjeta u suštini beznačajna za našu zemlju.
Bivši papa Ivan Pavao II dva puta je posjetio Bosnu i Hercegovinu. Prvi put papa Ivan posjetio je Sarajevo 1997.godine, a druga posjeta bila je Banjoj Luci 2003.godine. Prilikom spomenutih posjeta pape Ivana Pavla II govorilo se da to znači mnogo za našu zemlju. Danas, nakon toliko godina znamo da su te papinske posjete bile bez ikakvog značaja za našu zemlju. Te posjete ništa bitno nisu donijele Bosni i Hercegovini. Jedino smo dobili spomenik pape Ivana Pavla II u centru Sarajeva.
Tako će biti i sa najavljenom posjetom pape Franje.Naravno, svi bi mi voljeli da BiH nakon papine posjete postane daleko bolja zemlja, međutim to su samo pusti snovi (Dragan Čović če i nakon papine posjete nastaviti da sa Miloradom Dodikom razvaljuje BiH). I pored svih želja, teško je povjerovati u bilo kakvu koristi od posjete pape Franje Bosni i Hercegovini. Doduše, jasno je da velikohrvatska politika u BiH gaji stanovite nade da bi se papina posjeta mogla iskoristiti za promociju politike koju sprovodi HDZ BiH, a koja ima za cilj stvaranje hrvatske administrativne zajednice u Federaciji BiH. Dragan Čović je taj koji je uputio poziv papi Franji da posjeti BiH. Vatikan je institucija koja ne povlači slučajne poteze, sve ima svoju svrhu, kao i vrijeme posjete. Nadamo se da su bošnjački lideri svjesni šta se događa.
Papi Franji želimo ugodan boravak u BiH i sretan povratak u Vatikan.

Screenshot_77

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA