Poslanik a.s. uvijek je bio spreman pružiti ruku grešniku

306

Zapamtite, naš Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, uvijek je bio spreman pružiti ruku grešniku!

Vjerovatno ste čitali šta je uradio Poslanikov, alejhi selam, prijatelj, Hatib ibn Belt'a, r.a. On je, kao što je poznato, pred oslobođenje Mekke, poslao pismo (obavijest) mušricima Mekke, da se Poslanik, alejhi selam, sa muslimanima sprema da dođe u Mekku kako bi je oslobodio. Ovo je bio jedan vid izdaje i otkrivanja neprijatelju vojne tajne. Kad su pronašli pismo i nakon što je Hatib objasnio zbog čega je to uradio, Omer reče:”Dozvoli mi Poslaniče da mu glavu odsječem, postao je munafik!”

Danas nažalost, pojedinci ovako reaguju na prvu, neki ubijaju zaista a neki vrijeđaju i ponižavaju neistomišljenike, ne gledajući pozadinu problema, kao što je Poslanik, a.s., uradio u ovom slučaju, kad je Omeru rekao:”Ne Omere, on je učesnik bitke na Bedru (vjernik je), a šta ti znaš, možda je Allah njima oprostio.”
Nakon ovih riječi, Omer, r.a., je zaplakao.

Ali, pogledajmo šta je poslije, ovaj Hatib postao i koliko je veliko djelo uradio!

Naime, kasnije je Hatib, r.a., postao lični Poslanikov izaslanik a kojeg je poslao u Egipat, koptskom kralju Mukavkisu. Nakon što ga je kralj Mukavkis primio i saslušao, po njemu je kao poklon, poslao Poslaniku, sallallahu alejhi ve selem, između ostalog i robinju Mariju.
Tokom putovanja prema Medini, Hatib, r.a., nakon pozivanja i objašnjavanja, ponudi joj islam a on ga svim srcem i prihvati. Tako da je njegovim sebebom Marija postala muslimanka a kasnije i njena sestra Sirin, r.a.

Pogledajmo, kako je Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, nagradio čovjeka, koji jeste počinio veliku grešku, koji je bio haman doveo u pitanje akciju oslobađanja Mekke, odgovornim zadatkom i kako je preko njega Allah uputio jednu osobu na put Istine.

Pružimo griješnicima ruku, dajmo im šansu, nemojmo samo da kritikujemo i da ih odbacujemo od sebe, neka budu dio našeg društva a svako od nas može pogriješiti i grijeh učiniti, samo su “savršeni” vjernici nekad toliko umišljeni, da im je teško to priznati a veoma lahko drugog optužiti i kritikovati, e ne može to tako, nije to Poslanikov, alejhi selam, način shvatanja grijeha, greške i griješnika!

Piše: Saudin Cokoja / Akos.ba