Posljednjih mjeseci Radončićevu stranku napustilo preko 30 istaknutih političara

4771

Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića napustio je veći broj visokopozicioniranih članova u samo nekoliko posljednjih mjeseci, te veliki broj općinskih vijećnika u više gradova u Federaciji BiH.
Na listama za državni Parlament nije se našao Emir Kabil, ugledni bh. ljekar, stručnjak za srce svjetske reputacije, koji je iz SBB-a istupio jer je bio nezadovoljan mnogim Radončićevim odlukama.

Na prvom mjestu jer je utemeljitelj SBB-a dopustio da politiku stranke u Tuzlanskom kantonu kroje nekompetentni ljudi iz stranke, dok se mišljenje Kabila zaobilazi.

Od 13 zastupnika u Parlamentu FBiH, SBB je napustilo čak šest ljudi. Savez je napustio i jedan od najproduktivnijih federalnih zastupnika u mandatu 2010 – 2014 godina Mirza Ustamujić. Ruke od SBB-a digli su i zastupnici Omer Hećimović, Nihad Alikadić, Hazim Kapić, Zijad Alajbegović i Aida Čikić.
Posljednji SBB-ovi bivši državni zastupnici koji su napustili Savez su Ismeta Dervoz i Adnan Bašić. Zapravo, objavljeno je da ih je Radončić iz SBB-a izbacio, jer su podnijeli zahtjev za tzv. „bijeli hljeb“ – primanje plaće iz državne kase 12 mjeseci nakon napuštanja Federalnog parlamenta.

Oboje su nakon toga objasnili da je SBB obmanuo javnost. Bašić kao penzioner i nema pravo na „bijeli hljeb“, dok Dervoz pravo ima na tek dvije plate nakon što istupi sa dužnosti državnog zastupnika, a nakon toga ide u redovnu penziju.

– Diskreditacija je počela prije šest mjeseci. Po naređenju Fahrudina Radončića s nama niko nije smio kontaktirati – objasnio je Bašić razloge istupanja iz SBB.

Iz SBB-a je „istjeran“ i dugogodišnji načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Iz kantonalnih Skupština, SBB su poodavno napustili Alija Azabegić i Salih Šabović iz Tuzlanskog kantona, Sabina Gušo iz Bosansko-podrinjskog kantona, Kenan Ademović i Naser Nabil iz Kantona Sarajevo. Neki od njih još nisu dobili ispisnice iz stranke. Formalno su članovi SBB-a. Među onima na koje se više ne računa je i Dragan Vikić, koji je na izborima za načelnika Općine Centar dobio 6.500 glasova. Za njega nije bilo mjesta na listama.

Među općinskim vijećnicima koji su do sada napustili SBB su Ekrem Ibrahimović, Bahrudin Ahmetagić, Munir Dumonjić, Zehra Japalak-Hamzić, Haris Fazlagić, Edina Latif, Nedim Dizdarević, Dženana Hadžimahmutović, Mirza Varenikić, Ajla Milišić, Delila Novokmet, Enver Muharemović, Alma Jašarević, Hamza Zornić…

Izvor: Patria