Pravoslavni dobrovoljci i ekstremisti – teroristička prijetnja BiH i svijetu

1378

Pet godina nakon obaranja aviona Malaysia Airlinesa MH17, konačno su objavljena imena osumnjičenih za ovaj teroristički čin u kojem je ubijeno 298 putnika.

U izvještaju koji je predstavio međunarodni istraživački tim nalazi se i Igor Girkin, bivši djelatnik ruske vojne obavještajne službe i bivši pripadnik Vojske RS.

Girkov je ratovao u BiH kao pripadnik Druge majevičke brigade Vojske RS-a, a svoja je ratna iskustva opisao u memoarima. Nakon hiljada nedužnih žrtava tokom genocida u BiH, «naslijeđe» VRS predstavlja još uvijek smrtnu prijetnju ljudima širom svijeta, što je pokazao i slučaj ovog terorističkog napada.

Samo nekoliko dana ranije relativno neopaženo je prošla informacija da se Gavrilo Stević, osumnjičeni za ratovanje na ukrajinskom ratištu, nije odazvao Sudu BiH na izjašenjenje o krivici.

Stević je optužen da je, u okviru paravojne ekstremističke formacije «Jovan Šević», ratovao na području Luganska, a ovo je već drugi put da se nije odazvao sudu.

Postavlja se pitanje kako građani treba da reaguju na mogućnost da osumnjičeni za pripadnost ekstremističkim formacijama na stranom ratištu slobodno šeta ulicama?

Dok je javnost uznemirena informacijama o opasnosti po sigurnost koje nose pravoslavni ekstremisti i dobrovoljci na ukrajinskom ratištu, predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović pokušava na talasu islamofobije optužiti Bošnjake za ekstremizam.

Očigledno je da se radi o brutalnom izvrtanju činjenica. Dok su bh. institucije odlučno krenule u proces procesuiranja povratnika sa sirijskog ratišta, postavlja se pitanje njihove odlučnosti u procesuiranju pravoslavnih ekstremista.

Sve veći je islamofobni pritisak na Bošnjake, a koje se pokušava kolektivno predstaviti kao ekstremiste, dok pravoslavni ekstremisti i bivši pripadnici VRS predstavljaju sve veću prijetnju građanima BiH i međunarodnoj sigurnosti. Entitet RS je ideološka oaza za tipove poput Igora Girkina, jer šta je 298 nedužnih žrtava u oborenom Malaysia Airlinesu, kada zvaničnici ovog entiteta otvoreno slave i odlikuju odgovorne za ubistvo hiljada nedužnih ljudi tokom genocida u BiH.

(Bportal.ba)