Predstojeći predsjednički izbori će pokazati koliko je Amerika zaista rasistička

14

Tirada rasističke netrpeljivosti Donalda Trumpa protiv četiri članice američkog Kongresa,  kojima je poručio da se vrate u zemlje iz kojih su došle, potakla je komentare protiv rasizma, rekao je čelnik senatske manjine, Chuck Schumer, a, ipak, ne znači nužno da će to oštetiti njegove šanse za reizbor. Naprotiv, predsjednik SAD-a, čini se, smatra podjele i urođeničku retoriku svojom najboljom šansom za ostanak u Bijeloj kući iduće godine. I, kažu analitičari, mogao bi biti u pravu.

Ben Rhodes, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost za Baracka Obamu, na svom Twitter profilu napisao je: „Trump je svoj politički brend prije osam godina pokrenuo rekavši da je prvi afro-američki predsjednik rođen u Africi. Oduvijek se radilo o rasizmu.”

John Zogby je rekao: „Poruka „vratite se u vašu zemlju” nije suptilan, nesvjesni oblik rasizma. To je pravi rasizam. Ali, hoće li mu to naštetiti? Ne znam.”

Pored ciljanja na pridobijanje podrške tvrdolinijaša, navodi Zogby, Trump će također ukazivati i na snažnu ekonomiju s niskom nezaposlenošću. „Ovaj put on se, vjerovatno, bolje prezentira bijelcima srednje klase.”

Trump se razlikuje od svakog prethodnog predsjednika u modernim vremenima time što nije ni pokušavao prijeći preko podjela i proširiti svoju koaliciju. Izgleda da svoju glasačku bazu vidi uglavnom u bijelcima, muškarcima, starcima i niže obrazovanima, na mjestima koja su bitna za osvajanje mjesta u Elektoralnom kolegiju.

Imigracija i sigurnost granica postavljeno je kao ključno pitanje. Ron Brownstein, viši urednik u The Atlanticu, rekao je za CNN: „Pod Trumpom je republikanska koalicija postala pretežno usmjerena na birače i dijelove zemlje koji imaju veći stepen netolerancije prema demografskim promjenama.” Brownstein navodi istraživanje koje je proveo Public Religion Research Institute, koje je pokazalo da dvoje od tri republikanaca kažu da rastući broj imigranata ugrožava tradicionalne američke vrijednosti i tradicije. Trump se fokusira na dijelove zemlje koji su najmanje zadovoljni svim tim promjenama. „To se potvrđuje u svemu što vidimo – od zida, koji simbolično predstavlja prepreku promjenama – do napada i otvoreno rasističkih tweetova.“

Upečatljivo je kako je mali broj republikanaca spreman da se usprotivi ovakvom redefiniranju stranke.

Činjenica je da je samo mali broj sadašnjih i bivših republikanskih nosilaca dužnosti osudio Trumpovo ponašanje. Mnogi su, izgleda, spremni da na toj retorici grade izbornu utrku u 2020.

Kurt Bardella, politički komentator i bivši republikanski kongresni pomoćnik, rekao je: „Od trenutka kada je Trump ušao na političku scenu, komentirajući rodno mjesto prvog afro-američkog predsjednik SAD-a, njegov jedini alat je rasizam. Naravno da će se nastaviti u 2020. godini. Amerikanci imaju jednostavan izbor: ili podržati rasizam ili ne. A mi ćemo saznati koliko je Amerika, doista, rasistička.”

Ishod ne treba uzeti zdravo za gotovo.

Izvor: The Guardian

Preveo i uredio: Abdullah Nasup