Prestanak sjaja – Supermasivna crna rupa

1521

Tom Bollt, astrofizičar, je davne 1970 godine  otkrio postojanje crne rupe, prve detektovane supermasivne zvijezde i nazvao je Cygnus X-1.

To je zvijezda koja ima nevjerovatnu masu i gravitaciju koja ni svjetlosti ne dozvoljava da se odvoji od nje. Gledana teleskopom ona je potpuno crna, nevidljiva ali se vide druge zvijezde koje kruže oko nje i naposlijetku nestaju u supermasivnoj zvijezdi. Kasnije je otkriveno da se praktično u centru svake galaksije nalazi jedna ili više crni rupa. Ovo otkriće je fasciniralo naučnike i potaklo ih u nastavku istraživanja ove nevjerovatne zvijezde.

Zaista bi bilo interesantno vidjeti Lawrence Krauss-a, savremenog poznatog astrofizičara inače ateistu, kada bi mu kazali da su muslimani prije četrnaest i nešto vijekova znali za ovu zvijezdu. On je u jednoj debati rekao da je Kur'an knjiga kao i sve ostale i da se nipočemu ne razlikuje od drugih vjerskih knjiga.

Dovoljno bi mu bilo pokazati ajete sure Et-Tekvir-Prestanak sjaja, gdje Uzvišeni  kaže:

-Kunem se zvijezdama-koje se skrivaju,

Koje se kreću i iz vida gube  (Et-Tekvir 15,16)

A to je doslovan opis onoga što je Tom Bolt vidio kroz teleskop, nevidljivu zvijezdu i druge vidljive kako kruže oko nje i nestaju.

A.K.