Prizren: Bošnjaci sastavni dio kosovske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

534

Centralma svečana akademija povodom Dana Bošnjaka u Prizrenu počela je intoniranjem himne Kosova, a zatim je himnu Bosne i Hercegovine otpjevao hor KUD “Podgorski biseri“.

Akademiju je otvorila Memnuna Ajdini, odbornica u Skupštini opštine Prizren koja je gostima poželjela dobrodošlicu i istakla značaj obilježavanja Dana Bošnjaka, te podsjetila na zasjedanje Prvog bošnjačkog sabora u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, u opkoljenom Sarajevu 28. septembra 1993. godine.

„Posebnu pažnju povodom Prvog bošnjačkog sabora u okupiranom Sarajevu 1993. godine, mnogo više privlači činjenica o slobodi koju su Bošnjaci tih dana i mjeseci sami sebi izvojevali, da mogu da objave gradu Sarajevu i svijetu da njihovo ime nacije, ime jezika, njihovo ime zemlje, njihovo ime države nije ni od koga ni milost ni poklon, već je dar božji, kao svaki dar koji se stiče rođenjem… Zbog toga Prvi bošnjački sabor u ratnom Sarajevu u septembru 1993, godine nije donio nikakvu odluku o promjeni imena musliman u Bošnjak, kao što neki Bošnjaci još uvijek imaju podaničku pamet ovih dana to ponavljaju, već je Prvi bošnjački sabor bio izraz bošnjačke slobode. Bošnjaci su imali sve što im je trebalo – naciju, vjeru, državu, jezik, osim slobode“, istakla je Memnuna Ajdini.

Pozdravljajući goste i sve prisutne, ministar Rasim Demiri je na početku svog obraćanja istakao da riječ Bošnjak predstavlja sinonim jedne borbe za ostanak i opstanak, nacionalni identitet, očuvanje kulture i kolektivnog sjećanja jednog naroda.

“Kosovo danas slavi Bošnjake. Bošnjake koji su sastavni dio koronarne arterije kosovskog srca, sastavni dio prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Stoljećima smo na ovim prostorima bili vezivno tkivo, zbog toga je Republika Kosovo danas garant i temelj opstanka Bošnjaka na ovim prostorima. Priznao to sebi neko ili ne, Bošnjaci su danas neizbježni faktor u mnogim zemljama, hvala Bogu što i danas imamo plodnu saradnju sa institucijama naše zemlje“, rekao je na početku svog obraćanja ministar regionalnog razvoja Rasim Demiri i dodao: “Bošnjak je danas svijesno biće. Danas znamo ko smo, gdje smo i gdje idemo“.

On je istakao da Bošnjaci Kosova kao politički, kulturni i društveni činioci imaju obavezu da sačuvaju svoje ljude na ovim prostorima

“Danas se patriotizam mjeri ‘otvorenim radnim mjestima’, ne retorikom i osvrtima na prošlost. To ne znači da trebamo dobiti kolektivnu amneziju na sva dešavanja iz prošlosti, već se moramo osvrnuti na razvoj i obrazovanje. Ekonomski jak i pametan Bošnjak je Bošnjak koga svi uvažavaju“, rekao je ministar Demiri, naglašavajući da se puno uradilo ali da se treba nastaviti sa iskrenim i mukotrpnim radom sa mnogo većim projektima u bošnjačim sredinama. Akademiji se obratio i ministar Mahir Jagcilar, koji je svim Bošnjacima čestitao nacionalni dan.

“Uvijek smo se sa vašim političkim predstavnicima borili za svoja prava, da na Kosovu budu što bolji uslovi za život za sve nas. I u smislu zajednica ali i u smislu da smo svi jednaki građani“, rekao je Jagcillar.

Gradonačelnik Prizrena Mytaher Haskuka je u svom obraćnju akademiji istakao da je Prizren primjer zajedničkog života, bez podjela po vjeri i pripadnosti, te naglasio da ako proces liberalizacije viza bude uspješno okončan to će ponajprije biti zahvaljujući Prizrenu. Zahvalio se se svim zajednicama na skladnom životu u ovoj opštini i Bošnjacima čestitao nacionalni dan.

Ambasadorica Turske na Kosovu Kıvılcım Kılıç je istakla izuzetnu saradnju sa predstavnicima Bošnjaka.

“Zahvaljujemo se na vašoj konstruktivnoj ulozi u saradnji sa institucijama Kosova i cjelokupnog društva. Vjerujem da će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti. Republika Turska biće sa vama i poželjela bih da zajedno radite na stvaranju boljih uslova života ovdje na Kosovu“, rekla je ambasadorica Turske, čestitajući praznik svim Bošnjacima. Bošnjacima je za govornicom nacionalni dan ispred romske zajednice čestitao i poslanik u Skupštini Kosova Albert Kinolli, koji je također istakao izvrsnu saradnju sa bošnjačkim političkim predstavnicima, čime je i završen oficijelni dio akademije.

www.info-ks.net