Protiv smo preljuba, ali ga ipak činimo

90

Piše: Nermin Kraljić / Saff, br. 26.

Bračna zajednica jednog muškarca i jedne žene model je veze koji u zapadnom svijetu nema alternative. Osim, naravno, preljube i vanbračnih veza.

Mogućnost da muškarac ozakoni svoju vezu sa više od jedne žene za ljude na Zapadu je u potpunosti moralno neprihvatljiva ili čak izopačena pojava. Zajednica jednog muškarca i jedne žene model je veze koji u zapadnom svijetu nema alternative, utemeljen zakonom, običajima, tradicijom, vjerom… Ništa drugo ne dolazi u obzir. To je prag preko kojeg se jednostavno ne može preći. Osim, naravno, ako je riječ o nezakonitim vanbračnim vezama.

25% oženjenih muškaraca, dakle svaki četvrti u prosjeku, nevjeran je svojoj ženi. Prema anketi Univerzitetskog istaživačkog centra u Čikagu žene su nešto suzdržanije i “tek” 17% njih učini preljub. To znači da oko 19 miliona muškaraca i 12 miliona žena u Sjedinjenim Državama ima izvanbračne izlete. Procenti su neuporedivo veći ako se iskažuju seksualni odnosi neoženjenih i neudatih, pa se tako konstatira da 60% muškaraca i 40% žena ima takve odnose, to jest čini blud. Nevjerni brakovi opterećeni su teretom laži i obmane koji trpe supružnici. Ankete pokazuju da većina prevarenih osoba ne zna za afere svog bračnog partnera tako da on živi dvostrukim životom u dva paralelna, odvojena svijeta utemeljena na prevari. 35% brakova koji se suoče s ovim problemom okonča razvodom. U SAD-u je svaki peti razvod posljedica nevjerstva.

 Masovna pojava bluda

Svako četvrto dijete u Europi vanbračno je dijete! Najlošije stanje je u Švedskoj gdje više od polovine novorođenčadi (54%) dođe na svijet mimo braka. Slijedi zatim Danska sa procentom od 50% vanbračne djece, i tako dalje. Statistika ove vrste počela se voditi od 40-tih godina ovog stoljeća i od tada pa naovamo bilježi se konstantan porast učestalosti vanbračnih izleta. Postoji neznatna razlika između procjena zasnovnih na kliničkim studijama i uobičajenog anketiranja, ali je zaključak jedinstven i upućuje na to da je blud prilično čest i iz godine u godinu postaje sve češći. Jedino odstupanje od ove generalne procjene vezano je za broj djevojčica starosti između 15 i 19 godina koje su stupile u aktivan spolni život. Međutim koliko ovo smanjenje ohrabruje procijenite sami. Godine 1990.  čak 55% djevojčica u ovoj dobi prijavilo je da je spolni odnos imalo barem jednom, a danas je taj broj nešto manji i iznosi “svega” 50%. Mladi ljudi, a podjednako vjerovatno i mlade žene, skloniji su i preljubi i izvanbračnim odnosima. Registruje se i manji broj  smrtnih slučajeva izazvanih AIDS-om, ali se ova promjena pripisuje uspješnijem tretmanu bolesti, a ne krepkijem ponašanju potencijalnih žrtava.

Vojna nedisciplina

Seksualni prekršaji u američkoj  armiji u posljednje su vrijeme dizali prašinu i plijenili pozornost kako štampe tako i američke javnosti. Prema krutim i zasebnim vojnim pravilima ponašanja, preljub je nezakonit čin podložan sankcijama. Američku javnost tako su potresale afere visokih oficira američke vojske koje su oni imali po vlastitom priznanju. Američka vojska u nekim slučajevima zabranjuje i ašikovanje među oficirima, s obzirom na to da i sve veći broj žena ima oficirski čin. Dok zagovornici “nesputanih ljudskih sloboda” optužuju vojsku da neprirodnim zakonima nastoji regulirati odnose među ljudima i “zabraniti ljubav”, unezgođeni generali i dalje brane stav da takve veze “slabe moral i borbenu gotovost”. Međutim, praksa pokazuje da su izvanbračni odnosi i preljub itekako prisutni i to baš u vojsci, a i sami smo se mogli uvjeriti da na mjestima gdje se zacrta izgradnja američke vojne baze prije nikne javna kuća negoli sama baza. Neki američki novinari su na podrugljiv način premetnuli poznatu pacifističku maksimu “vodite ljubav, a ne rat” u poruku američkim vojnicima koja glasi “vodite vi ipak rat, a ne ljubav”. Opće je mišljenje da problem ipak ne leži u zasebnom standardu američke  vojske, nego je i tamo prisutna zbrka samo odraz općeg stanja u društvu koje služi kao negativan uzor od samog vrha pa naniže. Pod ovim mislim na sve afere predsjednika Klintona, a istovremeno i na reakciju većeg dijela javnosti koja je njegove postupke prihvatila ne zamjerajući mu puno.

‘’Evolucija’’ morala

Većina ljudi smatra da su višestruki seksualni odnosi prije braka sasvim u redu i potpuno prirodni. Čak se u određenim krugovima protura mišljenje da žena neće biti slobodna sve dok ne počne da “vrluda uokolo”. Tek mali broj stručnjaka u općoj pometnji novog morala ističe zabrinutost zbog utjecaja koji takav vid ponašanja ima na djecu. U SAD-u je na snazi “dvostruki moral”. Dok je sa jedne strane nevjerstvo u porastu, čak 90-98% Amerikanaca vjeruje da je preljub moralno neispravan. Ko ga onda čini? Zanimljiva je anketa provedena među Amerikancima, a koja je za cilj imala da utvrdi da li je američka javnost za to da se preljub tretira kao krivično djelo. 61% ispitanika odgovorilo je negativno, 35% njih podržava krivično gonjenje preljubnika, a 4% anketiranih nije imalo nikakav stav. No, ovakav ishod ispitivanja ne treba da čudi. Jer, ako je suditi po svim prethodnim analizama učestalosti preljuba, organi krivičnog gonjenja i američko sudstvo imali bi pune ruke posla i dosta bi prestupnika osjetilo pesnicu zakona. Vraćajući se na temu od koje smo počeli ovo izlaganje treba istaći zaključak eksperata da uprkos tome što se smatra da je na zapadu monogamija jedini model veze između žene i muškarca, praksa pokazuje da monogamna veza nije norma. Višestruke, ali pri tom i nezakonite veze, su realnost.

Nevjerni muževi mogu suprugama donijeti karcinom

Ovaj zapanjujući zaključak rezultat je studije koja je utvrdila da je 5 do11 puta vjerovatnije da će se u žena razviti određeni tip raka ako njihovi muževi imaju veći broj seksualnih partnera. Rak je direktno povezan sa takozvanim papiloma virusom (HPV) koji se uobičajeno širi seksualnim odnosima. Profesor Kirti Šah sa Univerziteta “Džon Hopkins” tvrdi da je ponašanje muškog partnera jako važno. Muškarci koji održavaju vanbračne veze sa više partnera će veoma vjerovatno kući donijeti HPV virus , a 97% slučajeva ovog tipa raka se izazove upravo na ovaj način. “Praktički, nevjerni muževi donose u kuću svojim ženama rak”, ističe dr. Šah, koautor mnogih studija posvećenih ovom problemu koje je objavio stručni časopis američkog Nacionalnog instituta za rak. Također, svaka žena povećava rizik i sama održavajući odnose sa više partnera. Opasnost od raka uvećava se s brojem bilo direktnih bilo indirektnih seksualnih kontakata. Dr. Vilard Barns sa Univerziteta u Džordžtaunu kaže da postoje sve jači dokazi kako je ovaj tip raka jako sličan veneričnim bolestima. Poruka ovih istraživanja je, ističe, da suprug treba ostati kod kuće! Postoji 75 različitih tipova HPV virusa. Neki uzrokuju obične izrasline poput bradavica na rukama ili nogama. Najmanje dva tipa, tip 6 i 11, uzrokuju izrasline na genitalijama. Najveći broj zabilježenih slučajeva raka vezuje se uz HPV virus broj 16 i 18. Ne postoji uspješan tretman HPV infekcija. Tijelo zahvaljujući vlastitom imunološkom sistemu obično iskorijeni virus u roku od 6 do 18 mjeseci. Infekcija se međutim može uvijek iznova pojaviti ukoliko se osoba ponovo izloži virusu. “Što je veći broj takvih izlaganja”, tvrdi dr. Šah, “veće su šanse da će infekcija dovesti do raka”.