Prve fotografije izraelske morske barijere kojom blokira Gazu

1472

Pripremio: Abdulah Nasup

Izraelsko ministarstvo odbrane jučer je objavio prve fotografije svoje morske barijere kojoj je cilj pojačavanje blokade izoliranog Pojasa Gaze. Barijera se nalazi na plaži Zikim, oko tri kilometra od sjeverne granice s Gazom. Projekat bi trebao biti završen do kraja 2018. godine, a njegova vrijednost se procjenjuje na 25 miliona izraelskih šekela (6,7 miliona dolara).

Kada bude dovršena, struktura će biti duga 200, dodatno razdvajajući Gazu od Izraela. Barijera će se sastojati od tri sloja: podvodni bazni nivo; 50 metara široka morska platforma izrađena od armiranog kamena i šest metara visoka ograda od bodljikave žice. Barijeru će okruživati dodatna ograda kao vid „dodatne sigurnosne mjere.”

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liebermann, pohvalio je barijeru. „Izgradnja ograde oko pojasa Gaze, kako na kopnu tako i na moru, napreduje brzo i impresivnim tempom. Svaki dan koji prođe, naše antiterorističke mogućnosti širom Pojasa Gaze su jače”, rekao je ovaj ekstremni desničar.

Liebermann je dodao da „Hamas svakim danom gubi svoju sposobnost da napadne Izrael”, navodi Ma'an News Agency.

Ova inicijativa je nastavak izraelskog nastojanja da učvrsti svoju opsadu Pojasa Gaze, koja traje od 2007. godine. Izrael je zatvorio sve putničke i komercijalne prelaze u Gazi i iz nje, a oko Pojasa Gaze podigao je „sigurnosnu ogradu” duž tzv. Zelene linije (utemeljene primirjem iz 1949. godine), koja služi kao granica.

Izrael je jedina članica UN-a koja nikada nije službeno proglasila koje su tačno granice njene državne teritorije.

Oko Gaze je, također, uspostavljeno područje od oko tristo metara od linije, unutar kojih je Palestincima zabranjen pristup, tako da su mnoge palestinske porodice onemogućene da koriste svoja poljoprivredna zemljišta koja se nalaze unutar zabranjenog područja.

Izrael je nametnuo pomorsku blokadu Pojasa Gaze, na osnovu koje je ribarima iz Gaze zabranjeno da love ribu na udaljenosti većoj od tri nautičke milje od obale, što je sedamnaest milja manje od dogovorenog u Sporazumu iz Osla.

Prošle sedmice, dva broda koja pripadaju Konvoju slobode pokušali su probiti pomorsku blokadu, ali ih je u međunarodnim vodama presrela izraelska mornarica. Članovi posade Al-Awda, prvog broda koji je presreten, optužili su izraelske snage za primjenu sile, a neke vlade su rekle da izraelski postupci krše međunarodno pravo.

Utjecaj opsade je veliki. Industrijski i komercijalni sektor Gaze su pretrpjeli veliku štetu zbog izraelske zabrane uvoza goriva i plina koji dovode do nestašice i visoke nezaposlenosti.

Prošle sedmice je visoki zvaničnik UN-a izrazio zabrinutost zbog humanitarne situacije koja pogađa djecu i zbog nastavka kršenja prava djece u Gazi.

Zamjenik glasnogovornika glavnog sekretara UN-a, Farhan Haq, rekao je da su službenici „pozvali sve strane da se prava djece stave ispred bilo kojih drugih okolnosti, te da se poduzmu hitni koraci kako bi se ublažila njihova patnja.”