Puljić o presudi Karadžiću: Njegovo djelo ostaje, to su etnički očišćeni tereni, toliko mrtvih

351

Nakon što je Mehanizam za međunarodne krivične sudove jučer Radovana Karadžića osudio na doživotni zatvor, presudu je danas prokometirao i nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, u Biskupskom ordinarijatu u Mostaru, na konferenciji za medije nakon završetka redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

– Gledano ljudski, taj sud je takav kakav jeste. Međutim, ne znam šta su presudili? Njegovo djelo ostaje, to je upitno, etnički očišćeni tereni, toliko mrtvih. Taj sud ne može nadoknaditi ono što je rat ostavio – kazao je Puljić.

Upitan da prokomentira činjenicu kako mnoge čudi što nema reakcija hrvatskih političara na jučerašnju presudu, Puljić je kratko odgovorio da to nije njegova nadležnost, pa neka sami za svoja djela odgovaraju.

– Mi možemo reći da nije dovoljnan samo jedan sud, potrebno je stvarati takvu klimu da budemo hrabri i da svaki čin nazovemo pravim imenom. Ako to nije proces, onda nema pomirenja. Pomirenje počinje od te istine, jer ako od toga ne pođemo , možemo samo politizirati – poručio je kardinal.

S obzirom na to da je jučer, u nekom od saopćenja istaknuo kako se Hrvati-katolici u BiH osjećaju izigranim na proteklim izborima, Puljić je zamoljen da i to prokomentira, na što je kazao da nema šta novo dodati.

– Nemam šta dodati. To su činjenice. Uzmite popis ko je koga birao, pa ćete sve znati. Da se Hrvati osjećaju izigranim i to je činjenica- dodao je Puljić.

Za crkvene informacije župnika s terena o odlasku katolika iz BiH, kardinal je naglasio da je u 2018. manje oko 10 100 vjernika katolika u BiH.

– Vlasti trebaju stvarati uvjete da se mladi mogu ostvariti u ovoj zemlji usvajanjem pozitivnih zakona i da budemo svi jednaki pred zakonom, ali i kada je u pitanju traženje zaposlenja, radni odnos, plaća, školovanje. Jasno da mi tu ne možemo puno utjecati, ali možemo potaknuti i hrabriti. Ali s naše strane mi ćemo raditi na pastoralu ohrabrenja i nade da ljudi budu spremni suočiti se s izazovima života- istaknuo je.

Bez ozbiljnih i solidnih materijalnih uvjeta, prije svega mogućnosti da se ima siguran posao i primanja, uz sva ona prava koja radnik treba ostvarivati uz taj posao, dodao je mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH i predsjednik Vijeća za medije BK BiH, neće biti zaustavljanja iseljavanja niti izgradnje sigurnoga i pravednoga društva.

– Tamo gdje ljudima to nije osigurano, pitanje je da li je pravedno govoriti da neko ostane ako uvjeti u kojima treba ostati nisu takvi da je njegovo dostojanstvo zaštićeno. Opstanak je tema, koja je više iluzija nego li realnost- zaključio je Vukšić.