Radončićev kadar na savjetovanju kod stručnjaka za planiranje državnih udara

3943

Piše: Ernas Pašalić

www.saff.ba

Avaz nam se ovih dana  na svome portalu pohvalio viješću kako je Međunarodni republikanski institut (IRI) organizovao savjetovanje za nosice listi SBB-Fahrudin Radončić. Kratka obavijest o navedenom događaju nije dala nikakve podatke o onome što je Avaz nazvao nevladinom organizacijom.

Šta je Međunarodni republikanski institut i koji su njegovi zadaci?

Međunarodni republikanski institut je osnovan od strane Zastupničkog doma SAD-a. Finansiranje organizacije vrši Odjeljenje Vlade SAD-a  zaduženo za širenje demokratije. Jedan od predsjednika organizacije je i Džon Mekejn (John McCain). Ono po čemu je poznata ova organizacija jeste umiješanost u nekoliko državnih udara koji su provedeni na prostoru Latinske Amerike i Bliskog Istoka.

Prema zvaničnoj internet stranici Međunarodnog republikanskog instituta zadatak organizacije je sijanje sjemena demokratije u svijetu. Najveće sjetve je imao upravo Mekejn (McCain), američki kongresmen, na prostoru Latinske Amerike. Glavni projekt  u toj regiji bilo je zbacivanje demokratski izabranog predsjednika Haitija, bivšeg katoličkog svećenika, Aristidea 2004. godine. Istrage su pokazale da je upravo Institut stajao iza organizovanja i finansiranja pučista na Haitiju.

Dolaskom Čaveza na vlast u Venecueli, američka vlada ponovo angažuje Insitut kojem je zadatak bio jačanje Čavezovih oponenata i u konačnici njegovo obaranje s vlasti. O koliko snažnoj organizaciji se radi pokazuje i njihov uspjeh u obaranju Čaveza. Vojni vrh Venecuele na vlast je doveo pro-američkog biznismena Pedra Karmonu, da bi samo nekoliko dana kasnije Čavezove pristalice vratile Hugo Čaveza za predsjednika Venecuele. Ostalo je zabilježeno da su politički oponenti Čaveza nekoliko puta putovali u Vašington na sastanke sa američkim zvaničnicima, sve pod okriljem Međunarodnog republikanskog instituta.

Za državni udar u Hondurasu mnogi su optužili upravo Međunarodni republikanski institut. Iz ove organizacije odbili su upotrebu termina „državni udar“ u Hondurasu uporno insistirajući na opravdanju kako se radilo o „krizi ustava“. Upravo je od Nacionalne fondacije za demokratiju ova organizacija dobila stotine hiljada dolara kojima je podržala izbornu kampanju političkih stranaka koje bi u Hondurasu radile za interes SAD-a. Djelovanje ove organizacije primjećeno je i u Egiptu nakon dolaska na vlast prvog demokratski izabranog predsjednika Muhammeda Mursija. Mursi je upravo uklonjen državnim udarom a instalirana je pro-američka vlast.

Možemo li mi u Bosni i Hercegovini očekivati slične scenarije obzirom da je  Međunarodni republikanski institut za svoje prljave planove našao favorita na bh. političkoj sceni? Opravdana je bojazan da bi Fahrudin Radončić, nakon neuspjelog preuzimanja vlasti tokom februarskih protesta, mogao posegnuti za radikalnijim potezima upravo tokom izbora ili poslije. U tome ima svesrdnu pomoć diplomatski i finansijski jakog Međunarodnog republikanskog instituta koji nam možda sprema „ustavnu krizu“ po uzoru na svoju prljavu igru u Hondurasu.