Rajko Cerović: Srpska pravoslavna crkva crta kartu velike Srbije, planira haos

2254

Burne reakcije u regionu izazvala je poruka Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, i Demokratske partije socijalista da će se obnoviti autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, te da će tako ispraviti historijska nepravda, prenosi Antena M.

Svoj komentar dao je i publicista i književnik Rajko Cerović, koji je jasno poručio da se autokefalnost CPC mora obnoviti, da se ispravi historijska nepravda, te da je državi dozlogrdilo jer SPC nasilu hoće da pravi ”veliku Srbiju”, te da crta mapu te i takve tvorevine.

Cerović u izjavi za portal CdM tvrdi da država dugo nije bila spremna na ovaj korak, ali da se na ovaj korak odlučila kada joj je toliko dozlogrdila Srpska pravoslavna crkva, kada nasilu hoće da stvori veliku Srbiju, kada u Srbiji državu Crnu Goru posmatraju kao unutrašnje pitanje Srbije, kad Srpska pravoslavna crkva pravi arhitekturu velike Srbije.

– Pojedine eparhije Srpske crkve u Crnoj Gori nemaju centar u crnogorskoj državi, nego ili u Hercegovini ili Srbiji. To je iscrtana karta ”velike Srbije”. Srpska crkva najviše zbog toga postoji, to je njena uloga. To vjersko je potpuno zanemarivo, to je politička organizacija koja želi da napravi to što Đukanović precizno kaže da je njihov plan. Vidjet ćete šta će se dogoditi na Trojčin dan. Doći će tu ljudi iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije. To je sve ono što traži ”veliku Srbiju”. To je sve ono što pošto-poto brani sadašnje jahaće pozicije SPC-a u Crnoj Gori. Srpski šovinizam – kaže Cerović.

On je istakao da, ako Crna Gora hoće da opstane kao država, ne može trpjeti ovaj status SPC-a u Crnoj Gori.

– Radi se o porobljivačkoj instituciji koja, kako je stupila 1918., tako i danas radi šta hoće. Devastira nam hramove crnogorske. Pokušava da sve preinači. Crkvene objekte koje tobože kao obnavlja, zapravo preinačava, da dokaže da je ovdje uvijek bila SPC. Do završetka Prvog svjetskog rata je bila Crnogorska pravoslavna crkva. Vjekovima je bila nosilac otpora i oslobodilačke ideje. Zbog svega toga, moramo da obnovimo tu crkvu jer je on simbol crnogorskog naroda i države – ističe Cerović dodajući:

– U pravoslavnom svijetu, država koja ima svoju autokefalnu crkvu, tek je onda prava država. Zbog toga je Petro Porošenko tolike napore uložio da se prizna Ukrajinska pravoslavna crkva. Dozlogrdio je diktat Moskve i Beograda da se oni za sve pitaju.

Nema Cerović dilemu – Crnogorska autokefalna crkva mora da se obnovi i da se ispravi historijska nepravda.

– Nju je mnogo lakše obnoviti nego ukrajinsku ili makedonsku, koje nikada pod tim imenima nisu postojale. Mi imamo samo pauzu od 100 godina. Po pravilu, po kanonima, kada jedna autokefalna crkva postoji, pa prestane da postoji, ona uvijek može da se obnovi, prvo voljom monarha, a ako nije monarhija, onda voljom naroda. Mi smo je obnovili voljom naroda. Čak moguće da nije bilo potrebe da se potvrdi autokefalnost, ali zbog priče Srpske pravoslavne crkve, nama je potrebno i to formalno ozakonjenje, i to će moći brzo da se izvede. Mislim za pola godine, najdalje godinu – naglašava Cerović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je na dobrom putu da obnovi CPC.

– Dobro je bilo da se ovo dogodilo i ranije, ali dobro kaže mitropolit Mihailo, bilo bi tu haosa. Nemojte misliti da SPC neće pokušati haos. Ovo ljeto će biti burno. Sa autokefalnošću crkve i stavljanjem srpske crkve na njeno mjesto, velikim dijelom je tu kraj ”velike Srbije” – ističe Cerović.