Razotkrivena uloga sirijskih obavještajaca u terorističkom napadu u turskom Reyhanliju

1639

U izjavama istražiocima nakon hapšenja u operaciji Nacionalne obavještajne agencije Turske (MIT) izvedene nedavno u sirijskoj Latakiji, terorista odgovoran za planiranje i organizaciju napada u turskom Reyhanliju koji je odnio 53 života, dao je važne informacije o povezanosti sirijske obavještajne službe s ovim napadom iz 2013. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska obavještajna služba (MIT) uhapsila je u Latakiji i sigurnim kanalima u Tursku dopremila traženog teroristu Yusufa Nazika, odgovornog za teroristički napad u Reyhanliju.

MIT je izveo uspješnu operaciju u Siriji i uhapsio Nazika koji je, kako ja i sam priznao, sarađivao sa sirijskim obavještajcima i organizirao teroristički napad u turskoj pograničnoj regiji Reyhanli.

Riječ je o teroristi koji se nalazio na “plavoj” listi traženih terorista u Turskoj, a službenici MIT-a su ga sigurnim kanalima dopremili u Tursku i predali nadležnim institucijama na dalje procesuiranje.

Uhapšeni Nazik je u preliminarnom, ali i naknadnom iskazu priznao da je po naredbi sirijske obavještajne službe vršio planiranja terorističkih napada u Turskoj i iz Sirije organizirao transport eksploziva za te napade.

Nazik je otkrio i sve detalje o Mihracu Uralu koji je učestvovao u terorističkim napadima u Reyhanliju te je pozvao sve odbjegle učesnike da se predaju turskim snagama sigurnosti. Nazik je kazao da je rođen u Antakiji, otkrio je detalje biografije i priznao da je s prijateljima organizirao napade u Reyhanliju.

On je rekao i da je njegova organizacija povezana sa sirijskom obavještajnom službom El-Muhaberat, tačnije da je agent te službe kodnog imena “Muhammed” bio jedan od nalogodavaca napada u Reyhanliju.

Otkrio je i identitete nekih drugih učesnika u planiranju i izvođenju napada, a na osnovu novih informacija istraga u vezi s ovim slučajem bi mogla biti proširena ako i operacija pronalaženja i hapšenja odgovornih.

– Operacija u Latakiji –

Operaciju u Latakiji u potpunosti su samostalno izveli službenici MIT-a. Vlastitim aktivnostima su locirali, pratili, uhvatili i transportirali traženog teroristu i nisu u tome sarađivali sa bilo kojom stranom službom.

MIT je operacije u inozemstvu intenzivirao nakon julskog pokušaja vojnog udara 2016. godine koji je u Turskoj izvela teroristička organizacija FETO. Operacije se izvode u sklopu borbe protiv terorizma i koordinirano sa turskim snagama sigurnosti, a na taj način je u Tursku dopremljen veliki broj terorista FETO-a i PKK-a.

– Napad u Reyhanliju –

Teroristički napad u Reyhanliju dogodio se 11. maja 2013. godine. U dvije eksplozije ubijeno je ukupno 53 ljudi. Eksplozije su se dogodile u pored zgrada općine i pošte u Reyhanliju, a materijalna šteta nanesena je na 912 stambenih, 891 poslovnom objektu i na 148 vozila.

Sudski proces protiv 33 optužene osobe okončan je u februaru ove godine kada su višestruke doživotne zatvorske kazne izrečene devetorici optuženih. Još 13 optuženih osuđeno je na zatvorske kazne u trajanju između 10 i 15 godina.

Turski organi raspisali su potjernice za ukupno osam odbjeglih terorista, među kojima je bio i nedavno uhapšeni Nazik.

Istragom je utvrđeno da je MIT blagovremeno dostavio detaljno upozorenje tadašnjem državnom tužiocu Ozcanu Sismanu koji je član terorističke organizacije FETO. Sisman je zataškao upozorenje MIT-a i napad u Reyhanliju nije bio spriječen.