Reakcija reda radi: Komisija za sigurnost PFBiH traži da se obustavi formiranje rezervnog sastava policije RS

372

Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH zatražila je danas od predstavnika međunarodne zajednice, a prije svega OHR-a, da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana u BiH odmah i neodložno zaustave antidejtonske aktivnosti u RS-u, u vezi sa najavljenim formiranjem rezervnog sastava policije u tom entitetu.

Donesena su četiri zaključka, koji su usvojeni jednoglasno.

– Komisija za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od predstavnika međunarodne zajednice, prije svega OHR-a, koji ima izvršni mandat da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenost građana odmah zaustavi antidejtonske aktivnosti policije Republike Srpske;

– Traži se od nadležnih institucija BiH procjena sigurnosne situacije nakon usvajanja pomenutog Nacrta zakona;

– Komisija za sigurnost poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi ambijenta, da popune aktivne sastave u skladu sa pravilnicima i traži adekvatno opremanje aktivnih sastava;

– Ukoliko aktivnosti na donošenju zakona o rezervnom sastavu RS ne budu obustavljene ili zaustavljene, Federacija Bosne i Hercegovine FBiH će preduzeti sve mjere na zaštiti sigurnosti građana.

“Jasno je i evidentno da očekujemo od onih koji to mogu obustaviti, kao i ove druge – koji to mogu zaustaviti, odnosno OHR, da je to primarni cilj. Očekujemo od institucija i organa da se napravi procjena i analiza uznemirenosti građana zbog priče koja će prikazati opravdanost tretiranja teme. Nama je cilj da se ovo zaustavi, jer ovo nije u interesu građana BiH, bez obzira gdje žive”, poručio je Mašić.
– Ukoliko aktivnosti u RS-u ne budu obustavljene i zaustavljene, FBiH će preduzeti aktivne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana – naveo je Mašić.

Adekvatne mjere, koje je pomenuo u zaključcima, kako je objasnio “mogu podrazumijevati sve, a to može, ali i ne mora značiti formiranje rezervnog sastava unutar FBiH”.

Podsjetimo, vanrednu sjednicu Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH sazvao je predsjedavajući ovog tijela Damir Mašić, nakon najava iz entiteta RS da će formirati rezervni sastav policije. Osim članova Komisije, sjednici su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara i vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman, te predstavnici OHR-a, Američke amabasade i OSCE-a.

“Aktivne mjere” ne moraju, ali i mogu značiti formiranje rezernog sastava policije unutar BiH, dodao je Mašić. On je izrazio nadu da do toga ipak neće doći.

– Svi znamo koji je posljednji trenutak do kojeg se može očekivati reakcija OHR-a, a to je stupanje na snagu tog zakona u RS-u. Namjerno nismo u ovom trenutku htjeli da preciziramo koje su to sve mjere koje ćemo poduzeti i da sačekamo da se sve ovo zaustavi. Smatramo da je ovo kršenje Dejtonskog sporazuma i ako OHR ne reaguje, to daje apsolutno pravo Federaciji da reaguje sličnom ili istom mjerom – zaključio je Damir Mašić.

Zaključci komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojeni su jednoglasno i bit će upućeni svim nadležnim institucijama u BiH i na međunarodnom nivou.

(Faktor/Vijesti)