Redžep Memiši je tokom ramazana proklinjao sve muslimane koji su protiv ISIL-a

498

Prema saznanjima Saffa, hapšenje imama Tutunsuz džamije u Skoplju Redžepa Memišia je za makedonske muslimane bilo očekivano.Redžep Memiši je lider tekfirske ideologije u Makedoniji, on je otvoreno zastupao ideje zloglasnog ISIL-a. Oni koji ga dobro poznaju, kažu da je Redžep Memiši tokom mjeseca ramazana na noćnim namazima učio dovu kojom je proklinjao sve one koji se ne slažu sa ISIL-om. Redžep Memiši i njegovi sljedbenici često su znali fizički napasti muslimane koji se ne slažu sa njima, naročito one koje smatraju islamskim daijama – misionarima, a sa čijim stavovima nisu zadovoljni. “Redžepove džematlije su jednom za vrijeme klanjanja namaza pretukli jednog muslimana, dok su ga udarali tekbirali su”, kaže jedan od očevidaca ovog događaja za Saff.
Redžep Memiši je oko sebe okupljao mladiće koji su poznati po sklonosti kriminalu. Dvojica članova džemata Redžepa Memišia su uhapšena zbog pljačke kladionice u Skoplju. Za ovu grupu se vežu i optužbe da su opljačkali poštu i druga krivična djela.
Redžep Memiši je zbog ekstremizma ili tekfira protjeran iz Saudijske Arabije gdje je bio student. Po povratku u Makedoniju postaje još ekstremniji. Iako je njegovo hapšenje bilo sasvim očekivano (mnogi muslimani u Makedoniji otvoreno sumnjaju da je Redžep Memiši čovjek koji sarađuje sa državnim službama), način na koji je policija izvela ovu akciju je za svaku osudu. Vrijeme i način hapšenja Redžaepa Memišia i njegove grupe su izloženi kritici muslimanske javnosti u Makedoniji. Akcija je sprovedena uz primjenu sile i širenja straha. Policija je čak demolirala jednu džamiju.