Reisu-l-ulema pisao Predsjedništvu i Vijeću ministara zbog napada na povratnike u RS-u

456

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović poslao pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH u kojem apeluje na državne institucije i pravosudne organe da zaustave zlonamjernu kampanju pritisaka i napada na povratnike i Islamsku zajednicu u bosanskohercegovačkom entitetu RS. Sa sadržajem pisma Kancelarija reisu-l-uleme je upoznala i visokog predstavnika Međunarodne zajednice u BiH g. Valentina Inzka, šefa Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovni i specijalnog predstavnika EU-a u BiH nj. e. ambasadora Larsa-Gunnara Wigemarka i ambasade članice PIC-a.

– Nemili događaji koji su se desili u proteklih nekoliko dana u entitetu RS unijeli su nemir među građane Bosne i Hercegovine, a naročito među povratnike Bošnjake, koji su članovi i pripadnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Smotra paravojnih četničkih formacija u Višegradu na istom mjestu gdje su neki od postrojenih počinili stravične zločine protiv nedužnih civila i prizivanje novih zločina ne smije proći nekažnjeno i članovi Islamske zajednice s pravom očekuju da se ovakvo nešto nikada više ne ponovi bilo gdje u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopćenju.

Islamska zajednica nema informaciju o rezultatima istrage zbog prijetnji koje su na društvenim mrežama direktno upućene imamu iz Bosanskog Novog Emiru ef. Nuhiću i njegovoj porodici u kojima osoba čiji je identitet poznat policiji prijeti imamu “da će mu silovati kćerku i suprugu u džamiji”.

– Također, naša javnost očekuje informaciju i o napadu na džamijske prostorije u Prijedoru kada su ispisani nacionalistički grafiti. Građane Bosne i Hercegovine i pripadnike Islamske zajednice posebno je uznemirio jučerašnji napad na Azrina Hodžića iz Prijedora koji je sve nas, a naročito malobrojne povratnike, podsjetio na ono što su nedužni civili proživljavali u tom gradu i drugim bosanskim gradovima od 1992. do 1995. Dobro je da je počinilac blagovremeno priveden, ali očekujemo da će tužilaštvo napad tretirati i kao zločin iz mržnje i da će to pred sudom biti otežavajuća okolnost za zločinca i njegove nalogodavce. Neprocesuiranjem ovog i svih sličnih napada kao zločina iz mržnje koji nose jasnu političku poruku šalje se pogrešna poruka o tome kako je obnova suživota na ovim prostorima nemoguća i da zločinci uživaju političku podršku pojedinaca i institucija na nekim nivoima vlasti. Zato nas je zabrinula informacija da su na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH neke političke opcije odbile barem da nedvosmisleno osude skup u Višegradu koji je organizovao Ravnogorski četnički pokret. Nadamo se i očekujemo da će institucije Bosne i Hercegovine, ali i njenog entiteta RS prema svojim ustavnim nadležnostima procesuirati sve aktere ove zlonamjerne kampanje koja sve više liči na dobro osmišljeni poduhvat sa dalekosežnim posljedicama ukoliko adekvatno ne reagujemo – ističe se u pismu reisu-l-uleme Kavazovića.