Rijad: Počelo suđenje Selmanu el-Awdi – tužioci traže pogubljenje šejha

2092

Specijalni kazneni sud u saudijskoj prijestolnici Rijadu započeo je u utorak suđenje šejhu Selmanu el-Awdi na osnovu 37 tačaka optužnice koje mu se stavljaju na teret.
Saudijsku mediji obavijestili su da ga optužnica tereti po 37 tačaka i u skladu sa tačkama optužnice traži se od suda da donese presudu o pogubljenju Selmana el-Awde.
Saudijski mediji nisu spomenuli šejha Selmana el-Awdu po imenu, već su se zadovoljili spominjanjem njegovu uloge u Svjetskom vijeću muslimanskih učenjaka.
Sin šejha Selmana, Abdullah el-Awde, otkrio je ranije kakvo je zdravstveno stanje njegovog oca i kakvi su uvjeti u zatvoru kojem se nalazi. Abdullah el-Awdw obećao je da će u tom pogledu otkriti šokantan dokument, nekoliko dana prije nego se navršila godina dana od hapšenja šejha Selmana el-Awde.
Šejh Selman el-Awde uhapšen je u septembru 2017. godine sa još dvadeset osoba, uglavnom islamskih učenjaka i daija, zbog, kako se tvrdi, posta koji je objavi na svom profilu u kojem je uputio dovu Allahu da ”ujedini srca”, nakon vijesti o telefonskom razgovoru između emira Katara, šejha Tamima bin Hamada i saudijskog prijestolonasljednika Muhameda bin Selmana.