Rusija gomila snage na frontu prema Idlibu

1079

Libanski list Almodon objavio je jučer (18. 6. 2019.) da Rusi na sjeveru pokrajine Hama gomilaju njima lojalne sirijske milicije.

Najvažnija pojačanja koja su, prema pisanju lista, poslana na ovaj front su artiljerijski odredi iz sastava jedinica artiljerijsko-raketne uprave pri Glavnoj komandi režimske vojske. Pored toga, Rusi su naredili premještanje nekoliko jedinica iz sastava 5. i 7. divizije, te 121. brigade, čije baze su u Damasku i okolini. Sva ta pojačanja poslana su na front na sjeveru pokrajine Hama, na liniju fronta  prema slobodnoj pokrajini Idlib, gdje ruske i režimske snage proteklih dana intenzivno, ali bezuspješno, pokušavaju da probiju liniju odbrane opozicionih snaga.

Isti list navodi da su Rusi naredili da se na navedeni front uputi i milicija palestinskih izbjeglica u Siriji, lojalna Asadu, koja se naziva Palestinska oslobodilačka vojska. Ova milicija u proteklim danima je putem svojih službenih računa na društvenim mrežama objavila niz fotografija kojima potvrđuje prisustvo svojih pripadnika na frontu prema Idlibu.

Na sjever pokrajine Hama također su upućeni dijelovi režimske 14. divizije iz Deir Zora i Halepa, kao i snage milicije koja se naziva Livaul-Kuds (Jerusalemska brigada).

Almodon navodi da je gomilanje ovih snaga započelo 10. juna, te da navedena pojačanja predstavljaju veći dio snaga koje Rusi mogu usmjeriti protiv opoziconih jedinica koje brane pokrajinu Idlib.

Gomilanjem ovog pojačanja, Rusi i režim žele postići brojčanu nadmoć na području gdje su opozicione snage u posljednje vrijeme zabilježile napredovanje, uz uspješno odolijevanje desecima pokušaja prodora ruskih i režimskih snaga.

Almodon je prenio izjavu jednog od komandanata opozicionih snaga, pukovnika Mustafe Bukura, koji je kazao da odbrambene snage prate kretanja režimskih jedinica i njihove taktičke promjene, nakon dosadašnjih neuspjeha, te da neće čekati da režim i Rusi prvi naprave potez.